Головне меню

Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net

На часі - відбір та підготовка до зберігання насіннєвого матеріалу картоплі

 В приростах врожаїв на частку якості насіннєвого матеріалу картоплі припадає 25-30%. Насіннєвий матеріалкартопляра653рвве будь-якого сорту картоплі після кількох років вирощування в одному господарстві втрачає якості, рослини уражуються хворобами, різко знижується урожайність. Картоплю у господарствах розмножують вегетативним способом, при вирощуванні вона рік у рік зазнає впливу комплексу факторів грунтових, кліматичних, фітосанітарних, що й позначається на продуктивності вирощуваного насіннєвого матеріалу, тому виникає необхідність періодично змінювати його на кращий насіннєвий матеріал вищих категорій цього ж сорту, тобто проводити сортооновлення.

 Щоб мати якісний посадковий матеріал, на етапах вирощування культури між сортооновленнями, проводять первинний відбір – із наявних кущів відбирають на насіння бульби від найбільш здорових і добре розвинених кущів.
 На насіння відбирають найбільш урожайні, здорові і вирівняні гнізда. З них беруть бульби розміром з куряче яйце. Якщо не вести такий відбір, то через 4-5 років будь-який здоровий кущ вироджується. Коли впродовж чотирьох років ви садите коренеплоди від материнської картоплі, то вже під час збору урожаю відбирайте бульби на насіння із найбільш плодоносних кущів.
 Щорічно потрібно відбирати стільки бульб, щоб у майбутньому році їх вистачало для посадки на всю ділянку. До речі, на 1 сотку висаджують до 500 бульб картоплі, а при її середній масі 70 г це складе близько 35 кг.
 Для більш надійного зберігання насіннєвого матеріалу його, після збирання, бажано озеленити. Для цього бульби розсипають під навісом в один шар і протягом дванадцяти днів постійно перевертають. Якщо при різанні бульби вся її м’якоть від поверхні до середини набуває зеленуватого забарвлення, значить, картопля на насіння готова до зберігання.  Озеленені бульби в процесі зберігання менше вражаються хворобами, а втрати насіннєвого матеріалу скорочуються вдвічі.  Таку бульби абсолютно не пошкоджуються гризунами. Урожай від озеленених бульб вищий на 30-40 кг з кожної сотки
 При зберіганні картоплі обривати паростки без шкоди можна тільки один раз. При цьому прокидаються інші сплячі бруньки і у великій кількості утворюються нові паростки. Тому коли утворюються паростки вдруге, насіннєві картоплини треба винести на світло – на світлі паростки позеленіють і не будуть рости, і таким чином тримати насіннєві бульби доведеться до посадки.
 Одним із найважливіших факторів отримання високих урожаїв картоплі, та якісного насіннєвого матеріалу зокрема, є дотримання сівозміни.

Гарячі новини

0304 n13 covid 19Враховуючи, що переважна частина працівників Держпродспоживслужби продовжує виконання своїх функцій безпосередньо на основних робочих місцях, з метою запобігання виникненню та розповсюдженню коронавірусної хвороби (COVID-19) закликаємо дотримуватися наступних додаткових до рекомендованих ВООЗ гігієнічних процедур під час перебування в установі:

1. Перед початком роботи помити руки з милом, висушити та обробити антисептиком для рук.

2. Дотримуватися безпечної відстані при спілкуванні, проведенні нарад, засідань, груповій роботі.

3. В кінці робочого дня проводити протирання поверхонь комп'ютера (клавіатура, "мишка").

4. Щоразу після користування дезінфікувати слухавку стаціонарного телефону, задіяні кнопки копіювальних та інших технічних пристроїв загального користування.

5. Ретельно слідкувати за утриманням в чистоті мобільних телефонів, а у разі необхідності передачі його третій особі забезпечити до та після використання його обробку антисептичною серветкою.

6. Звернути увагу на щільність розміщення працівників в кабінетах, за можливості тимчасово перерозподілити робочі місця.

7. Проводити провітрювання приміщень не рідше одного разу на годину, за можливості утримувати вікна частково відкритими.

8. Обов'язково залишати робоче місце на час обідньої перерви для проведення довготривалого провітрювання приміщення

Гаряча лінія

Вхід

Пошук