Головне меню

Подати звернення

До уваги споживачів: фіксуються випадки перевищення максимально допустимих рівнів нітратів в ранніх овочах

   Головне управління Держпродспоживслужби Прикарпаття інформує, що останнім часом 06.05.22 1почастішали випадки виявлення спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи фактів перевищення максимально допустимих рівнів нітратів в редисці, ранній капусті, огірках, кабачках, ранньому столовому буряку; партії такої продукції були недопущені в обіг.

  Зокрема, Івано-Франківською міською державною лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи в квітні 2022 року проведено 1077 експертиз овочів та фруктів, в десяти випадках встановлено перевищення максимально допустимих рівнів нітратів та не допущено в обіг 1,4 т невідповідної продукції.
  Наголошуємо: продаж продукції тваринного і рослинного походження на сільськогосподарському ринку дозволяється лише після проведення її досліджень в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи. Місця для торгівлі продукцією рослинного і тваринного походження надаються адміністрацією агропродовольчих ринків лише після проведених в державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи досліджень.
  Рекомендуємо споживачам:
  - вимагайте у продавців овочів та фруктів на ринку експертний висновок про дослідження продукції, в тому числі і на вміст нітратів. До реалізації допускаються лише овочі та фрукти в яких вміст нітратів не перевищує гранично допустимий рівень;
  - не купуйте овочі та фрукти у місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль, бережіть себе, своїх дітей та рідних!

  Довідково
  Тривале надходження нітратів до організму людини негативно впливає на стан здоров’я і може призвести до порушення обміну речовин, збільшення вмісту метгемоглобіну в крові, крім того нітрати та продукти їх перетворення є передумовою утворення нітрозамінів.
  Особливо чутливі до дії нітратів немовлята та люди похилого віку.
  За нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я допустимою добовою дозою нітратів для людини рахується 5 мг на один кілограм маси. Якщо для дорослої людини масою 80 кг з їжею протягом дня поступлення 400 мг нітратів не завдасть шкоди, до отруєння може призвести одноразовий прийом разом з їжею 600-650 мг нітратів, то для дитини така кількість буде критичною.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук