Головне меню

Подати звернення

Будьте обачні: розпочався сезон активності кліщів!

   Спеціалісти Головного управління Держпродпоживслужби в Івано-Франківській області 04.05.22 1застерігають громадян: цьогорічне швидке підвищення температури повітря в травні сприяє активізації кліщів.


  Враховуючи те, що кліщі добре переносять низькі температури і можуть голодувати кілька років, цьогоріч слід очікувати високих показників їх чисельності та підвищеного ризику зараження людей трансмісивними хворобами.
  Інфікування людини відбувається під час смоктання крові голодними зараженими кліщами. Самка кліща смокче кров впродовж ба¬гатьох днів, і при повному насиченні во¬на збільшується в вазі у 80-120 разів.
  На Прикарпатті сезон активності кліщів триває з ранньої весни і до листопада, але впродовж року є два найбільші піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні. Зараз починається весняний пік активності, тож людям треба бути обережними, знати, як від них вберегтися і що робити, якщо вони все-таки присмокталися до тіла.
  Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі – в лісі чи на лузі біля берега річки. Вони можуть уражати й в міській зоні: в парках, скверах, зелених газонах, садово-городніх ділянках. Ці комахи можуть потрапити до житла і з букетами квітів, домашніми тваринами, одягом та речами.
  Кліщі зазвичай сидять у траві або на гілках кущів і дуже рідко піднімаються на висоту вище пів метра. Тому спершу вони чіпляються до ніг людини і потім «повзуть» вгору, шукаючи зручне місце для присмоктування. Правильно одягнувшись, ви зможете періодично знімати кліщів з одягу, не даючи їм дістатись тіла.
  Збираючись на відпочинок, слід одягатися у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, що щільно прилягає до тіла. На голову потрібно одягати хустинку, кепку, капелюх. Обираючи місце, де плануєте відпочивати, стежте, щоб поблизу не було високої трави, щоб місце не було захаращене і добре освітлювалося сонцем. Кліщів завжди більше біля стежок, де їм простіше знайти жертву. Тому не варто розташовувати місця відпочинку поблизу від стежки. На сонячних, сухих галявинах кліщів менше, ніж у тіні. При влаштуванні місць відпочинку на природі слід пам'ятати, що кліщі зимують у приземній підстилці, сухій траві і, відігрівшись, можуть напасти на людину.
  Повернувшись додому, уважно огляньте не тільки себе і своїх рідних, але й одяг, квіти, гриби, які ви принесли; кота або пса, що вас супроводжували. Слід відразу зняти одяг, білизну, варто все випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів. Якщо ви брали зі собою на відпочинок домашню тварину, то її теж слід оглянути перед тим, як впустити в помешкання.
  При виявленні на тілі кліща краще його видалити в лікувально-профілактичному закладі, адже інфікування може відбутися навіть через неправильне видалення, коли його ненароком причавити. Вірогідність захворіти, якщо кліщ провів на тілі менше 24 годин, мінімальна.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук