Головне меню

Подати звернення

Що потрібно знати споживачу, купуючи дорогоцінну прикрасу

   Ювелірні вироби є одним із найбажаніших подарунків, особливо 09.02.22 2.jpgдля жінок. Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують, як правильно обрати подарунок, щоб він радував протягом тривалого часу і на що необхідно звертати увагу при виборі ювелірних виробів.

 Роздрібна торгівля ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення і напівдорогоцінного каміння здійснюється через спеціалізовані магазини, спеціалізовані відділи (секції) магазинів із універсальним асортиментом товарів, а також за допомогою засобів дистанційного зв’язку.
 При цьому продаж ювелірних виробів у дрібнороздрібній торговельній мережі, на ринках (крім розміщених на них спеціалізованих магазинів, відділів) та з рук заборонений.
 Ювелірні вироби як вітчизняного, так і іноземного виробництва під час продажу повинні мати товарні ярлики. Він передбачає наявність такої інформації:
 • найменування або товарний знак підприємства-виробника;
 • найменування виробу або його шифр;
 • найменування сплаву металу та його проба, маса виробу, номер (розмір) каблучки чи браслета;
 • найменування каменю та його маса;
 • позначки «виріб був у вжитку» або «б/в» для ювелірних виробів, що перебували у вжитку.
 Торгівля ювелірними виробами з дорогоцінних металів здійснюється суб’єктами господарювання тільки за наявності відбитка державного пробірного клейма України.
 Торгівля ювелірними виробами без відтисків державного пробірного клейма України або документів, що підтверджують їх якість забороняється. Суб'єкти господарської діяльності несуть відповідальність згідно із законодавством за торгівлю на території України ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, які не мають відбитка державного пробірного клейма або мають відбиток підробленого державного пробірного клейма.
 Державне пробірне клеймо – знак установленого єдиного зразка, що засвідчує цінність виробів із дорогоцінних металів. Опис державного пробірного клейма та його форма затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

 Слід пам’ятати!
 Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. № 172 про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів» (додаток 3), ювелірні вироби входять до переліку товарів належної якості, що не підлягають обміну.
 Однак, відповідно до ст.8 Закону України «Про захист споживачів» у випадку виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право вимагати:
 1) пропорційного зменшення ціни;
 2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
 3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
 У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:
 1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;
 2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.
У випадку порушення прав при купівлі ювелірних виробів, слід звертатись до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області: м. Івано-Франківськ вул. Берегова, 24 або за тел. (0342) 559617.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук