Головне меню

Подати звернення

Чи зобов’язаний покупець залишати особисті речі в камері схову у магазині?

   Законодавством про захист прав споживачів не передбачено обов’язку покупців 27.01.22 3здавати свої речі в камери схову супермаркетів для реалізації права на здійснення покупок – роз’яснюють спеціалісти управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

 Насправді покупці не зобов’язані при вході в магазин здавати свої особисті речі в камеру зберігання, оскільки це справа добровільна.
 Прийнято вважати, що, здавши сумку, споживач укладає з цим магазином договір про безоплатне надання послуг із зберігання своїх речей. А примушувати покупців до укладення такого договору ніхто не може. Змушуючи здавати сумки, працівники магазину порушують принцип свободи укладення договору, який закріплено в статті 6 та статті 627 Цивільного кодексу України, відповідно до яких сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору. А в договорах за участю фізичної особи – споживача, враховуються вимоги законодавства про захист прав споживачів.
 Згідно п. 21 постанови Кабінету Міністрів України від 15.06.2006р. N 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів» суб’єкт господарювання зобов’язаний:
 1. Забезпечити доступ споживачів до торговельних об’єктів без здавання на зберігання особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється в таких торговельних об’єктах;
 2. Створити умови для зберігання речей споживачів, у разі, коли вхід до торговельного об’єкта з товарами, які реалізуються в таких закладах, заборонено.
 Працівники магазинів не можуть змушувати покупця при вході в торговельний зал пред’явити придбані в інших місцях товари, а при виході – перевіряти правильність чека й оглядати речі покупця.
 При виході з торговельного залу охоронець може попросити показати сумку. Причому сам він робити огляд не має права. Оглядати може тільки працівник поліції й лише в тому разі, якщо покупця підозрюють в крадіжці товару.
 Щодо твердження працівників торгівлі, що адміністрація магазину за збереження речей у камерах схову відповідальності не несе, то така заява також не відповідає дійсності.
 Статті 950-951 Цивільного кодексу України передбачають відповідальність зберігача у разі втрати або ушкодження речі.
 Стаття 951 передбачає відшкодування збитків, завданих поклажодавцеві
 1.Збитки, завдані поклажодавцеві втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються зберігачем:
 • у разі втрати (нестачі) речі – у розмірі її вартості;
 • у разі пошкодження речі – у розмірі суми, на яку знизилася її вартість.
 2. Якщо внаслідок пошкодження речі її якість змінилася настільки, що вона не може бути використана за первісним призначенням, поклажодавець має право відмовитися від цієї речі і вимагати від зберігача відшкодування її вартості.
 Враховуючи вищезазначене, повідомляємо споживачам, якщо ви поклали речі в камеру зберігання магазину, адміністрація супермаркету несе повну відповідальність за збереження ваших речей, незважаючи на наявність оголошення про зворотне. Крім того, якщо ваша річ зникла з камери схову магазину, споживач має право вимагати від адміністрації показати йому відео з камер спостереження, оскільки магазин – публічне місце, а це відео не є таємницею.
 У разі порушення ваших прав, як споживача, рекомендуємо звертатись із скаргою оформленою відповідно до Закону України «Про звернення громадян» в Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресами:
 - м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. (0342) 51-13-89;
 - с. Підлужжя, вул. Шевченка, 1, тел. (0342) 55-96-17;
 - консультаційні центри в містах області – контакти за посиланням;
 - за допомогою чат-боту у додатку Telegram – за посиланням @derzhspozhivsluzhba_bot.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук