Головне меню

Подати звернення

Основні правила зберігання насіння сільськогосподарських культур

   Дотримання умов зберігання посівного матеріалу є одним із важливих 26.10.21 1чинників, що сприяють досягненню добрих врожаїв. Насіння до сівби потрібно зберігати в умовах, які б забезпечили його високу схожість, енергію проростання, здатність дати здорову високопродуктивну рослину.


  На якість насіння у процесі зберігання значно впливають вологість, засміченість, температура, стан зерносховищ.
  Тож спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надають наступні рекомендації та поради.
  Особливої уваги потребує насіння, під час збирання якого випадали дощі, оскільки вони викликають так зване вторинне зволоження, що призводить до зменшення стійкості насіння під час зберігання. Таке зволоження за умов високої температури сприяє розмноженню мікроорганізмів. Негативно впливають на зберігання насіння і механічні пошкодження його сільськогосподарськими машинами та шкідниками, таке насіння інтенсивно дихає, що створює загрозу самозігрівання.
  Вирішальними факторами для зберігання насіння є його вологість і температура: оптимальна температура при зберіганні – 5-10⁰С, вологість насіння пшениці, жита, ячменю, вівса не повинна перевищувати 14%. Особливої уваги потребує зберігання насіння олійних культур, зокрема насіння соняшнику добре зберігається лише за вологості 5-6% та температури не вище 10⁰С (за вологості 8% і температури 20⁰С його можна зберігати лише 1,5 місяці, за 10⁰С – 4,5, а за 1̊⁰С – понад 6 місяців).
  Разом з цим, під час зберігання, слід уникати температури повітря нижче мінус 15⁰ С. Насіння ріпаку вважають сухим, якщо його вологість не перевищує 8%, а під час зберігання особливо важливими є провітрювання та контролювання температури насіннєвої маси. Насіння сої характеризується здатністю поглинати вологу з навколишнього середовища, тому зберігати його можна лише за вологості, яка не перевищує 10 – 12%. Велика кількість білка в сої створює сприятливі умови для розвитку пліснявих грибів, особливо це стосується пошкодженого зерна. При правильному зберіганні в перші роки не тільки не знижується схожість насіння, а й підвищуються його врожайні якості.
  Господарство повинно бути забезпеченим спеціальним насіннєсховищем, обладнаним засіками. Перед засипанням насіння на зберігання необхідно провести дезінфекцію складу, найпростіший спосіб дезінфекції приміщення – обробка його свіжогашеним вапном.
  Під час розміщення насіння необхідно уникати випадкового змішування його, тому насіння розміщують за сортами, а в рамках сорту – за категоріями, класами посівного стандарту. Не можна розміщувати у сусідніх засіках насіння інших культур, які важко відокремлюються. Засіки не повинні торкатись зовнішніх стінок складу (не менше 50 см), щоб уникнути конденсації вологи. Насипати засік треба так, щоб він залишався недовантаженим на 15-20 см, це застерігає від попадання насіння з одного засіка в інший.
  Висота насипу насіння зернових культур не повинна перевищувати 2,5 м, а при підвищеній вологості і потеплінні – не більше 1,5 м. При зберіганні насіння у мішках їх вкладають на дерев’яні настили. які знаходяться від підлоги не нижче 10 см. Для насіння зернових культур у штабелі не повинно бути більше 8 рядів мішків, для олійних культур (соняшник, ріпак, соя) – не більше 5 рядів.
  Під час зберігання необхідно систематично спостерігати за станом насіння і міряти температуру насипу. Виникнення запаху у насіннєсховищі свідчить про небезпеку, і в цьому випадку необхідно негайно підсушити та охолодити його.
  Одночасно із засипанням насіння на зберігання відбирають проби з кожної окремої партії і відправляють у лабораторію для повного аналізу (чистота, схожість, вологість, вага 1000 зерен, зараженість хворобами та шкідниками).
  Повний аналіз насіння можна провести в ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія». Повторний аналіз проводять за 15-20 днів до сівби для того, щоб правильно встановити норму висіву.
  Дотримання даних рекомендацій дозволить зберегти високі сортові та посівні якості насіння, що стане запорукою майбутнього врожаю.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук