Головне меню

Подати звернення

Як захистити присадибні ділянки від слимаків

 Через часті затяжні дощі, хмарну погоду та високу вологість на територіях сільськогосподарських угідь Івано-Франківщини збільшилася кількість слимаків,dfffffffffffffffffffffffffffffffffffffff зокрема на площах овочевих культур, картоплі, насадженнях полуниці. Позитивний вплив на це мали ще й теплі зими, через які яйця цих шкідників успішно перезимували.

Наприкінці травня – на початку червня з яєць, що перезимували в ґрунті, народжуються молоді слимаки, які розвиваються два місяці, досягають за цей час зрілого віку і починають розмножуватися. Слимаки – гермафродити, кожна особина може відкласти за сезон майже 400 яєць.

Вони ведуть нічний спосіб життя, вдень ховаються під рослинами, у верхньому шарі грунту, де під’їдають коріння. Вночі вибираються зі своїх сховищ і пошкоджують рослини, грубо виїдаючи дірки у листі, плодах та ягодах, часто знищуючи всю рослину. На присутність цього шкідника вказує блискуча слизова доріжка, яку залишає слимак, переміщуючись.

Повністю знищити слимаків складно, але суттєво обмежити чисельність цілком можливо.

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертають увагу, що найкращий час для боротьби зі слимаками – від травня до липня; в цей час необхідно намагатися їх якнайбільше знищити агротехнічним способом, насамперед виполюванням бур’янів, обкошуванням ділянок, рихленням грунту, а також проводити міжрядні обробітки, оскільки у серпні вони відкладають нові яйця.

Ефективним є механічний спосіб – ручний збір молюсків. Збирають слимаків з рослин та грунту у вологу погоду, після дощу, вночі та вранці по росі. У цей час молюски активно повзають і харчуються. Для цього у місцях їх скупчення розкладають мокрі ганчірки, куски шиферу, фанери, дощечки, купки бур’янів, які розміщують на відстані 3-5 м один від одного. Їх періодично переглядають і збирають слимаків. Зібраних слимаків знищують у міцному соляному розчині, або заливають крутим кип’ятком.

Досить дієвим заходом є встановлення пасток з використанням пива, або суміші дріжджів та меду. Необхідно заповнити ємність вищевказаною речовиною та заглибити її на рівні землі. Молюски підповзуть на запах і потраплять в суміш. Кожні 2-4 дні перевіряти пастки, звільняти від шкідників і заповнювати новим розчином.        

Одним із методів боротьби з слимаками є використання нашатирного спирту. Для цього беруть 100-150 мл 10% нашатирного спирту на 10 л води і готують робочий розчин. Препарат миттєво вбиває слимаків при контакті, але препарат дуже нестійкий і швидко втрачає свої властивості. Обприскування проводять пізно ввечері або вночі. Найбільш активні слимаки між 21 та 2 годинами ночі.

Слимаки дуже чутливі до вапна (негашеного або хлорного). Після контакту з ним швидко гинуть. Посипають вапном грядки пізно ввечері або вночі, коли з укриттів виходять шкідники, щоб поживитися (20–30 грамів на квадратний метр). Вапно діє, лише прямо потрапляючи на тіло молюска. Однак у вологу погоду ефективність їх низька: слимаки легко очищаються від потрапляння на них їдких частинок завдяки рясному слизовиділенню.

Найефективніше – це, звісно, природні вороги слимаків. Їх не так багато, але, до прикладу, хижі павуки, багатоніжки, туруни та жуки-стафіліні (хижаки) – всі вони становлять реальну загрозу цим молюскам. Люблять закусити молюсками жаби, вужі та ящірки, а з ссавців їх особливо полюбляють їжаки. Не гидують слимаками також голодні кури і качки.

Деякі господарі посипають слимаків і грунт сіллю. Робити це в жодному разі не потрібно. Сіль руйнує фізико-хімічний склад грунту.

Також захищають рослини від слимаків, розсипавши по поверхні ґрунту доріжки з мінеральних добрив по краях грядки. При цьому важливо не порушити правильного режиму підживлення.

Що стосується хімічного методу боротьби, то в Україні зараз в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» не зареєстровано жодного препарату. Однак в інших країнах застосовують препарати з діючою речовиною «метальдегід».

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук