Головне меню

Подати звернення

З нового року змінюється харчування дітей в закладах загальної середньої освіти

 Головне управління Держпродспоживслужби в Івано Франківській області повідомляє, що 18.11.2020 р. опубліковано наказ Міністерства розвиткукненрке44436рр економіки, торгівлі та сільського господарства України від 17.11.2020р. № 2347 «Про затвердження Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти».

Методичні настанови визначають покрокові заходи щодо розробки та впровадження у навчальних закладах процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів, а саме:

-       з чого почати та як раціонально використати ресурси і уникнути типових помилок;

-       що саме мають забезпечити програми-передумови системи НАССР і як їх впровадити при різних типах організації харчування;

-       як провести аналіз небезпечних факторів, що можуть вплинути на безпечність харчових продуктів, та визначити критичні контрольні точки;

-       як ефективно застосовувати принципи системи НАССР відповідно до оцінки ризиків;

-       як розробити оптимальну систему ведення документації.

 Застосування цих настанов допоможе закладам освіти полегшити процес адаптації до нових вимог харчового законодавства, дозволить змінити підходи при наданні послуг з харчування та підвищить рівень обізнаності персоналу, задіяного в організації шкільного харчування.

 Окрім того, з 01.01.2021року вступає в дію новий документ, який регламентує санітарно-гігієнічні та протиепідемічні вимоги до закладів загальної середньої освіти, – «Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти», затверджений наказом МОЗ України від 25.09.2020р. №2205 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10.11.2020 №1111/35394.            

 Згідно даного документу встановлюються нові вимоги до харчування вихованців закладів загальної середньої освіти. Забороненим стає продаж харчових продуктів, які містять надмірну кількість солі – чипсів, сухариків, ковбасок, надмірну кількість цукру та підсолоджувачів – енергетичні та газовані напої, каву, кондитерські вироби з із вмістом цукру понад 10 г на 100г готового продукту, а також м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва (сосиски, сардельки, ковбаси, м’ясні та рибні, консерви та пресерви).

 Також встановлюються вимоги до харчування дітей з особливими дієтичними потребами (цукровий діабет, харчова алергія, непереносимість лактози).

Керівник закладу може самостійно вибирати ту модель харчування, яка найбільше підходить його закладу освіти.

 Дозволяється кейтеринг (англ. catering від cater– «постачати провізію») – галузь громадського харчування, пов'язана з наданням послуг на віддалених точках, що включає всі підприємства і служби, що надають підрядні послуги з організації харчування співробітників компаній і приватних осіб у приміщенні і на виїзному обслуговуванні, а також здійснюють обслуговування заходів різного призначення і роздрібний продаж готової кулінарної продукції.

 На практиці під кейтерингом мається на увазі не тільки приготування їжі і доставка, а й обслуговування персоналом, сервірування, оформлення столу, розлив та подача напоїв і тому подібні послуги.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук