Головне меню

Подати звернення

«Чорна п’ятниця»: реклама, знижки і застереження від шахрайства

 Напередодні «Чорної п’ятниці», яка цьогоріч припадає на 27 листопада 2020 року, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, вкотреdsdd77967878fffff5 хоче застерегти споживачів від маніпуляцій зі знижками цін на товари.

 Звичай влаштовувати «Чорну п'ятницю» з'явився в 1966 році у США. Згодом багато країн перейняли традицію американців. З недавнього часу традиція влаштовувати «Чорну п'ятницю» перекочувала і до України. Але, якщо в США «Чорна п'ятниця» дійсно є моментом, коли можна купити безліч потрібних речей із суттєвою знижкою, то в Україні, на жаль, це поки не так.

 Багато магазинів, особливо з непродовольчою групою товарів (одяг, меблі, побутова техніка і т.п.), з метою залучення споживачів роблять потужну рекламу періоду знижок, проте на практиці це лише переклеювання стікерів із ціною. Тобто, навмисно завищують ціни на передодні «Чорної п’ятниці», щоб потім продати товар зі знижкою. Також, продавці чи маркетологи, в цей день використовують одну з рекламних хитрощів, пропонують купити 1+1 =3, тобто три речі за ціною двох. Сама пропозиція для потенційного споживача є привабливою, тому не аналізуючи, що в ціну двох товарів, вже включена ціна третього ми деколи придбаваємо навіть непотрібні нам речу. Така сама ситуація купуй 4 шт. – 5-та в подарунок.

 Особливо в цей період потрібна пильність при купівлі товарів через Інтернет мережу, тому що в такий шалений бунт знижок можна потрапити на шахраїв. Якщо на дорогий товар стоїть дуже велика знижка,спочатку потрібно перевірити інформацію про продавця (найменування, обов’язково повна адреса місцязнаходження, гарантійні зобов’язання, точна вартість товару, терміни доставки, характеристика продукції та інше). Важливо переглядати рейтинг та читати відгуки. Крім того, обирати доставку кур'єром з оплатою готівкою, або – в поштове відділення з післяплатою.

 Відповідно до Закону України «Про рекламу», «знижка» - це тимчасове зменшення ціни товару, яке надається покупцям (споживачам). Рекламна інформація про знижки повинна відповідати певним вимогам, а саме:

- реклама про знижку цін на продукцію, про розпродаж повинна містити відомості про місце, дату початку і закінчення знижки цін на продукцію, розпродаж, а також про співвідношення розміру знижки до попередньої ціни реалізації товару;

- реклама про проведення конкурсів, лотерей, розіграшів, призів заходів рекламного характеру тощо повинна містити інформацію про строки та місце проведення цих заходів та вказувати інформаційне джерело, з якого можна дізнатися про умови та місце проведення цих заходів.

Насправді, порушення законодавства про рекламу в частині розповсюдження реклами знижок на Івано-Франківщині, відбувається дуже часто. Якщо проаналізувати вітрини магазинів, бігборди, то нам і «Чорної п’ятниці» не потрібно.

 Тому Головне управлівння Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області постійно здійснює контроль за такою рекламою і злісних порушників притягує до відповідальності у вигляді штрафу, а саме - у п’ятикратному розмірі вартості виготовленої чи розповсюдженої реклами.

 Якщо порушник не надає інформацію щодо вартості реклами, тоді виноситься два рішення - за неподання інформації у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн.) та за недотримання встановлених законодавством вимог щодо змісту реклами в розмірі до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5083 грн.)

 Тому порада для споживачів: перш за все - не поспішайте! З «Чорною п’ятницею» в Україні знижки та акції не закінчуються. Потрібно запланувати покупку і починати моніторити ціни заздалегідь.

 В погоні за знижками ми можемо придбати не потрібні нам речі, або стати жертвами інтернет шахраїв. Бажаємо всім тільки потрібних, якісних та вигідних покупок!

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук