Головне меню

Подати звернення

Держпродспоживслужба подає рекомендації щодо перевезення пасажирів громадським автотранспортом в умовах пом’якшення карантину

 На фоні високих показників захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-Co V-2, робота автомобільноговапваіпваіп434323235 транспорту потребує посилених профілактичних протиепідемічних заходів по запобіганню поширення даного захворювання на Прикарпатті.


 Коронавіруси (сімейство Coronaviridae) - РНК-віруси розміром 80-160 нм, що мають зовнішню ліпідну оболонку. За стійкістю до дезінфікуючих засобів відносяться до вірусів з низькою стійкістю.
 Механізми передачі інфекції - повітряно-крапельний, контактний, імовірно - фекально-оральний. З метою профілактики та боротьби з інфекцією, викликаною коронавірусом, проводять основні три заходи: використання засобів індивідуального захисту, соціальне дистанціювання (відстань 1,5 метри між людьми) та профілактичну дезінфекцію.
 Перевезення пасажирів громадським міським, приміським та міжміським автомобільним транспортом повинно здійснюватися з урахуванням цих рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (СОVID-19).
1. Автоперевізник визначає відповідальну особу, яка проводить температурний скринінг усім працівникам перед початком робочої зміни та опитує щодо симптомів респіраторних захворювань.
2. Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов'язків.
3. Вимірювання температури тіла проводиться безконтактним методом.
4. Водій, кондуктори та інші члени екіпажу впродовж усього рейсу в транспортному засобі повинні знаходитись в респіраторах або медичних масках.
5. Забороняється перевезення пасажирів, які не використовують респіратор або захисну маску, у тому числі виготовлену самостійно.
6. Перевезення пасажирів здійснюється в межах кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на транспортний засіб, якщо інше не встановлено правилами карантину.
7. У випадку здійснення міжобласного пасажирського перевезення до області в якій не діють послаблення протиепідемічних заходів, таке перевезення дозволяється в межах 50 відсотків від кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на транспортний засіб, за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч, спереду та позаду.
8. У кожному транспортному засобі повинно бути забезпечено інформування пасажирів про заходи профілактики коронавірусної хвороби СОVID-19 доступним способом, зокрема оголошення в салоні, наочна інформація тощо.
9. Під час руху автотранспорту рекомендовано проведення комфортного провітрювання шляхом відкриття вікон тільки з однієї сторони або верхнього люка.
10. Транспортний засіб підлягає вологому прибиранню з використанням миючих та дезінфікуючих засобів, в тому числі обробці місць контакту рук пасажирів (поручні, місця сидіння тощо) перед кожним рейсом. За можливості, біля вхідних дверей транспортного засобу доцільно розмістити спиртовмісні антисептики з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілового спирту та понад 70% для етилового спирту.
11. На кожному вході в приміщення автостанцій необхідно:
• розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби СОVID-19;
• організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілового спирту та понад 70% для етилового спирту.
12. Дозволяється одночасне перебування в приміщенні автостанції не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі зали обслуговування пасажирів. Обмеження контакту між працівниками та пасажирами повинно здійснюватися шляхом організації екранів в касах продажу квитків (з плівки, скла, прозорого пластику тощо) та дотримання принципу соціального дистанціювання ( 1,5 метри) в чергах.
13. Робота залів очікування рейсу не дозволяється.
14. Допуск пасажирів та перебування в приміщенні автостанції дозволяється лише у респіраторі або у захисній масці (у тому числі саморобній).
15. Адміністрація автостанції забезпечує та контролює виконання умов недопущення черг біля кас. Біля місць потенційного скупчення пасажирів повинно бути нанесене відповідне маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції не менше 1,5 метри.
16. Продаж квитків забезпечується в межах кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на транспортний засіб.
17. Забезпечується можливість придбання квитків через мережу Інтернет та інформування пасажирів про таку можливість.
18. Адміністрація автостанції повинна забезпечити:
• наявність засобів індивідуального захисту та їх використання працівниками (респіратори або медичні маски, в тому числі саморобні, захисні рукавички)
• постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено.
• вологе прибирання приміщень автостанції, місць контакту рук працівників та пасажирів (ручки дверей, місця сидіння тощо) з використанням миючих та дезінфікуючих засобів не рідше ніж кожні 5 годин, перед відкриттям та після закінчення робочого дня автостанції;
• регулярне провітрювання (кожні 2 години) робочих приміщень;
• централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
• обмеження масових зборів працівників у закритих приміщеннях;
• тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, особи, які мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет, та хронічні захворювання легень).
19. Працівники автостанції зобов'язані:
• регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше одного разу за 3 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання тощо, утримуватися від контакту з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань.
20. Для дезінфекції поверхонь у транспортних засобах, де можливе інфікування COVID-19 рекомендовано використовувати розчин з 0,5% гіпохлориту натрію. Дезінфекцію проводять зрошуванням розчином гіпохлориту натрію в концентрации 0,5% по активному хлору із розрахунку 300-500 мл/м2 при експозиції 1 год.

Розрахунок приготування інших розчинів гіпохлориту натрію

 

Вміст активного хлору в розчині натрію гіпохлориту, % Кількість в мл розчину гіпохлориту, необхідне для приготування 10 л робочого розчину
0,5% по активному хлору 1% по активному хлору
17 300 600
12 420 840
10 500 1000
9 560 1110
8 630 1250
5 1000 2000

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук