Головне меню

Подати звернення

Застерігаємо від недобросовісної реклами під час пандемії коронавірусу

 На фоні поширення пандемії коронавірусу COVID-19 в Україні недобросовісні підприємці намагаються збільшити прибутки розповсюджуючи рекламу лікарськихнкукуууу54654654вакаак засобів з інформацією щодо лікувальної/профілактичної дії на коронавіруси.
 Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує, що наразі в Україні не зареєстровано жодного лікарського засобу, який має відповідні показання до застосування в якості лікування/профілактики коронавірусу COVID-19.


 Тому інформація для споживачів реклами про можливість придбання лікарських засобів, що мають лікувальну/профілактичну дію на коронавірус є недобросовісною рекламою, яка може ввести споживача в оману та завдати шкоди внаслідок неточності, недостовірності, перебільшення. Така реклама заборонена згідно статті 10 Закону України «Про рекламу».
 Відповідальність за недотримання вимог щодо змісту реклами та за замовлення розповсюдження реклами, що заборонена законом несе рекламодавець у вигляді штрафу передбаченого ст.27 Закону України «Про рекламу».
 Поряд з цим, інформуємо, що відповідно до ст. 21 Закону України «Про рекламу» дозволяється реклама:
- лише таких лікарських засобів, медичних виробів та методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, що в установленому порядку дозволені центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, до застосування в Україні;
- лише таких лікарських засобів, які відпускаються без рецепта лікаря та які не внесені центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров'я до переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування.
 Реклама лікарських засобів, медичних виробів та методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації не може містити посилань на терапевтичні ефекти стосовно захворювань, які не піддаються або важко піддаються лікуванню.
 У рекламі лікарських засобів, медичних виробів та методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації забороняється розміщення:
- відомостей, які можуть справляти враження, що за умови застосування лікарського засобу чи медичного виробу консультація з фахівцем не є необхідною;
- відомостей про те, що лікувальний ефект від застосування лікарського засобу чи медичного виробу є гарантованим;
- тверджень, що сприяють виникненню або розвитку страху захворіти або погіршити стан свого здоров'я через невикористання лікарських засобів, медичних виробів та медичних послуг, що рекламуються;
- тверджень, що сприяють можливості самостійного встановлення діагнозу для хвороб, патологічних станів людини та їх самостійного лікування з використанням медичних товарів, що рекламуються;
- посилань на лікарські засоби, медичні вироби, методи профілактики, діагностики, лікування і реабілітації як на найбільш ефективні, найбільш безпечні, виняткові щодо відсутності побічних ефектів;
- посилань на конкретні випадки вдалого застосування лікарських засобів, медичних виробів, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації.
 У разі виявлення реклами лікарських засобів з інформацією щодо лікувальної/профілактичної дії на коронавірус просимо споживачів звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел. 0342-559617 або на ел.адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук