Головне меню

Подати звернення

Обережно, стихійна торгівля

 З настанням весняно-літнього періоду зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування. Громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можнафффdfgfdg3335dgfd нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися харчовими продуктами закупленими на стихійних ринках. Оскільки невідомо про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувалися. Не дивляться покупці і на бруд, що летить

на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих, не згадують вони повідомлення у засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти, придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться. Споживачі не уявляють, який ризик тягне за собою здійснення покупок в несанкціонованих місцях торгівлі. Покупець, купуючи їжу на вулиці, бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для свого здоров’я.
 Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях з рук, з землі, без дозволу на розміщення об’єкту торгівлі.
 Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів, – це агропродовольчий ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про проведену ветсанекспертизу. Таким чином, стихійна торгівля – це адміністративні правопорушення за ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (торгівля з рук у невстановлених місцях) та ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності).

 Які саме продукти зі стихійного ринку є найнебезпечнішими для здоров’я?
 Серед продуктів, які реалізуються з землі, найбільш небезпечними є м'ясо, риба, молоко та молочні продукти. Купуючи м'ясо чи рибу в місцях стихійної торгівлі треба пам’ятати, що це продукти невідомого походження, які можуть викликати харчові отруєння та токсикоінфекції, в т.ч. ботулізм; загрозу можуть нести як харчові продукти, так і їх продавці, бо вам невідомо про стан їх здоров’я. Вживання молочної продукції невідомого походження (відсутні дані про стан здоров’я корови та результати лабораторних досліджень продуктів), придбаної у громадянин, які не пройшли медогляд та не мають допуску до роботи з харчовими продуктами — прямий шлях до інфекційних захворювань. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і мають не завжди відоме походження (іноді пляшки збирають на сміттєзвалищах і не завжди ретельно миють).
 Купуючи продукцію невстановлених місцях, як саме можна захистити свої права, у разі отруєння?
 Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною. Якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення. Торгівля з рук у невстановлених місцях є правопорушенням, за яке передбачена адміністративна відповідальність згідно зі статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відповідно до ст.255 КУПАП, право застосовувати заходи до порушників надано посадовим особам органів міністерства внутрішніх справ.
 Питання стосовно припинення діяльності стихійних ринків та інших несанкціонованих місць торгівлі постійно розглядаються на засіданнях Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України, відповідними рішеннями якої доручено територіальним органам Національної Поліції в області та органам місцевого самоврядування вжити заходів щодо припинення діяльності стихійних ринків.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук