Головне меню

Подати звернення

Закон про вимоги до органічного виробництва та маркування органічної продукції набуває чинності у серпні поточного року

 2 серпня 2019 року набирає чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»,бурякоаркр55вука111 в якому враховано європейський досвід щодо запровадження державно-приватної системи контролю органічного сектору сільськогосподарського виробництва.
 Відповідно до даного Закону, державний контроль (нагляд) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції за діяльністю операторів здійснює Держпродспоживслужба. До її повноважень у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції Закон також відносить розробку та затвердження державного логотипу для органічної продукції, сприяння розвитку ринку органічної продукції, забезпечення ведення Реєстру операторів ринку органічного виробництва, Реєстру органічного насіння і садивного матеріалу та Реєстру органів сертифікації, а також забезпечення відкритості та загальнодоступності зазначених реєстрів.
 Відповідно до статті 27 Закону, органічне виробництво та/або обіг органічної продукції в Україні підлягає сертифікації. Сертифікації не підлягає лише переміщення, зберігання та реалізація маркованої органічної продукції:
 Також положення Закону містять вимоги щодо процедури сертифікації органічного виробництва та обігу органічної продукції, встановлюють вимоги до органів сертифікації, їх функції та відповідальність. Повноваження щодо сертифікації органічного виробництва надаються акредитованим органам сертифікації.
 Сертифікація органічного виробництва та/або обігу органічної продукції проводиться з щорічною обов’язковою виїзною перевіркою органом сертифікації з метою встановлення відповідності процесу виробництва продукції та її обігу вимогам законодавства у сфері органічного виробництва.
 Відповідно до статті 27 Закону, особа, яка має намір перейти на органічне виробництво або здійснювати обіг органічної продукції, може обрати будь-який акредитований орган та укласти з ним договір на проведення сертифікації. У разі необхідності сертифікації органічного виробництва за нормами та стандартами, визнаними в іноземних державах або міжнародних організаціях, особа має право додатково укласти договір з органом іноземної сертифікації
 За результатами перевірки відповідності усіх стадій виробництва та обігу органічної продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції органом сертифікації ухвалюється вмотивоване рішення про видачу або відмову у видачі сертифіката.
 Строк дії сертифіката становить 15 місяців з дати його видачі.
 Також Закон передбачає відповідальність за порушення норм у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції у вигляді штрафу, у тому числі відповідальність за недотримання закону несуть і органи сертифікації.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук