Головне меню

Подати звернення

Відміна книги відгуків і пропозицій, або нові канали комунікації між бізнесом і споживачами

 На початку березня 2019 року з метою покращення бізнес-клімату в державі уряд прийняв рішення внести зміни дочч23223аааааамк3книга Порядку, затвердженого постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833, та виключити вимогу про обов'язкове ведення книги відгуків та пропозицій.


 Книга відгуків і пропозицій довгий час була законодавчо затвердженим механізмом дешево і доступно для всіх категорій споживачів скаржитись на роботу персоналу або подавати певні пропозиції щодо вдосконалення роботи об’єктів торгівлі чи послуг.
 Сьогодні, на фоні відміни книги відгуків і пропозицій, споживачі все частіше вдаються до застосування інших сучасних і більш дієвих інструментів захисту своїх прав - подання відгуків на сайтах закладів, де вони придбали товари чи послуги, або ж на офіційних сайтах державних установ, що виконують контролюючі функції.
 Крім того, споживачі можуть звертатися з письмовими заявами до суб’єктів господарювання, і дані заяви - за умови їх належного оформлення і подання у встановленому порядку, відповідності до ст. 7 Закону України «Про звернення громадян» - підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду.
 Аналіз усіх заяв та скарг громадян, що надійшли до Головного управління Держпродспоживслужи в Івано-Франківській області, свідчить про незначний відсоток заяв та скарг щодо відсутності у закладах торгівлі чи громадського харчування книги відгуків та пропозицій.
 Однак, слід зазначити, що, виходячи з досвіду та проведеної роботи при здійсненні заходів державного нагляду (контролю), зі сторони субʼєктів підприємницької діяльності прослідковується несприйняття такої відміни, через втрату можливості прямого зв’язку із незадоволеними споживачами.
 Нерідко керівники закладів дізнаються про конфліктну ситуацію від представників контролюючих органів або при проведенні позапланового заходу (контролю). Зважаючи на те, що вимоги споживача задовольняються під час проведення перевірки, це приводить тільки до затягування часу вирішення проблемної ситуації.
 Також варто зазначити, що більшість субʼєктів підприємницької діяльності не відмовились від ведення книги відгуків та пропозицій, що дає їм можливість самостійно вирішувати ті чи інші конфлікти.
 Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує жителям Прикарпаття про ряд ініціатив, що мають на меті розширення методів та форм правового забезпечення захисту прав споживачів.
 Так з квітня 2018 року в кожному районному центрі та місті обласного підпорядкування, на базі районних, міських управлінь, відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області працюють консультаційні центри з питань захисту прав споживачів. Адреси районних, міських управлінь, відділів можна знайти за посиланням.
 Особливістю їх роботи є не лише надання правової допомоги споживачам регіону, але й проведення роз’яснювальної роботи для суб’єктів підприємницької діяльності з метою упередження порушень прав споживачів.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук