Головне меню

Подати звернення

Рекомендації для населення: заходи профілактики гострих кишкових інфекцій під час повеневого періоду

 У зв’язку з затяжними та інтенсивними опадами, в Івано-Франківській області спостерігається підняття рівнів річок, зокрема у Галицькому, Тлумацькому, Снятинському та Тисменицькомуwerwerwerwerwe22222 районах.
 В тому числі можуть підтоплюватись та забруднюватись джерела централізованого та децентралізованого водопостачання, громадські та індивідуальні криниці, присадибні ділянки, господарські двори, в тому числі вигрібні ями, дворові туалети, гноєсховища. Це в свою чергу може спричинити забруднення води у криницях та інших джерелах водопостачання, а тому існує ризик спалаху інфекційних захворювань.
 Для профілактики спалаху гострих кишкових інфекцій Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує наступне.
1. Використовувати для споживання воду із альтернативних джерел водопостачання гарантованої якості, що не зазнали підтоплень, використовувати для питних потреб бутильовану фасовану воду.
2. У випадку використання води з власного індивідуального джерела - провести його технічний огляд на предмет замулення, збільшення рівня води тощо. При необхідності здійснити очистку та кількаразову відкачку води з джерела до відновлення її органолептичних властивостей. Після чого провести дезінфекцію джерела та лабораторні дослідження води.
3. Провести обстеження зон санітарної охорони (50 м) джерела водопостачання (свердловина, трубчаста криниця, колодязь, каптаж тощо) на предмет потенційних причин забруднення (вигрібні ями, надвірні туалети тощо), які при значних опадах можуть потрапити в підземні водоносні горизонти. При наявності таких - необхідно їх ліквідувати.
4. Навколо джерел водопостачання поновити «глиняний замок», відмостки, а при їх відсутності – встановити, а також встановити перехоплюючі канали з відводом стоків на сторону, з метою організації захисту джерела водопостачання.
5. У випадку крайньої необхідності - воду з власних джерел водопостачання, що викликає сумніви стосовно її якості, використовували лише після кип’ятіння протягом 15 хв.
6. Не рекомендовано використовувати в їжу продукти харчування, які зберігались у приміщеннях, що зазнали підтоплень (підвали, погреби, комори тощо), зокрема консервацію, крупи, овочі, фрукти тощо.
7. Перед їжею обов’язково ретельно мийте руки з милом (також руки можна протирати зволоженими дезінфектантами-серветками або спеціальними антисептиками-спреями для обробки рук).
8. Провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.
9. Індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук