Головне меню

Подати звернення

Уряд передав місцевій владі право формувати тарифи на вивезення сміття

 За місцевим самоврядуванням остаточно закріплені повноваження щодо поводження з побутовими відходами, які стосуються формування тарифівіувву4322ціцвів для населення на вивезення, переробку і захоронення побутових відходів; розроблення схем санітарної очистки; відведення земельних ділянок для будівництва заводів з переробки; рекультивація старих полігонів тощо.
 Кабмін оновив правила надання послуг з поводження з побутовими відходами у містах, селищах і селах.
 Відповідна постанова від 27 березня № 318 набуде чинності 1 травня.
 Вивозити побутові відходи буде суб'єкт господарювання, обраний органом місцевого самоврядування на конкурсі. Між цим виконавцем послуги та споживачем укладається договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами.
 Виокремлені такі види відходів:
- великогабаритні - тверді відходи, розміри яких перевищують 50 х 50 х 50 сантиметрів, що не дає змоги розмістити їх у контейнерах об'ємом до 1,1 куб. метра;
- небезпечні відходи у складі побутових відходів - відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках і мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища або здоров'я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними;
- ремонтні відходи - залишки речовин, матеріалів, предметів, виробів, що утворилися під час проведення у житловому будинку, окремій квартирі, будинку громадського призначення капітального та поточного ремонту, перепланування, переобладнання, прибудови тощо.
 Збирання та перевезення побутових відходів здійснюються спеціально обладнаними для цього транспортними засобами.
 Відповідно до статей 35 і 35-1 Закону України "Про відходи" передбачається вивезення відходів як вторинної сировини.
 У платіжному документі зазначаються:
- об'єм побутових відходів (окремо для твердих, великогабаритних, ремонтних, рідких; у разі запровадження роздільного збирання відходів - об'єм роздільно зібраних корисних компонентів побутових відходів не враховується);
- тарифи на надання послуг;
- сума, що підлягає сплаті. Оплатити послугу необхідно не пізніше ніж протягом останнього дня місяця, що настає за розрахунковим.
 У разі зміни вартості послуги її виконавець повідомляє не пізніше ніж за 30 днів про це споживачеві із зазначенням причин і відповідних обґрунтувань.
 Крім того, внесено зміни до Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів: у разі запровадження роздільного збирання побутових відходів під час встановлення цін/тарифів на послугу з поводження з побутовими відходами не враховується вартість операцій з поводження з відсортованими корисними компонентами таких відходів.
 Тарифи визначаються окремо за кожною послугою поводження з побутовими відходами та за видами побутових відходів (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, небезпечні).
 Формування тарифів на вивезення, перероблення, захоронення побутових відходів здійснюється з урахуванням витрат за кожною послугою та в розрізі операцій, облік яких ведеться суб'єктом господарювання окремо.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук