Головне меню

Подати звернення

Про фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур станом на 26.09.2018 року

 Як зазначають спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківськійehzrbd654dg3egd області, агрометеорологічні умови другої декади вересня озимини були сприятливими для завершення вегетації пізніх сільськогосподарських культур та початкової вегетації посіяних.

 Погодні умови були мінливими, було переважно тепло та сухо, лише 15 вересня, відмічались помірні, у високогір’ї - дуже сильні дощі, зливи, грози.

 Середня за декаду температура повітря становила 15,6-17,8° тепла, що на 3-5º вище від норми. Максимальна температура повітря підвищувалась до 25-28º тепла. На поверхні ґрунту максимум становив 38-47° тепла. У найхолодніші ночі температура повітря знижувалась до 5-9º тепла, на поверхні ґрунту мінімум становив 4-7º тепла. Починаючи з 24 вересня на території області похолодало, а в горах випав перший сніг.

 Станом на 20.09.2018р. сума ефективних температур по області відповідала таким показникам:

Сума ефективних температур повітря вище:
+5º +10º +15º
норма 2018 р. норма 2018 р. норма 2018 р.
1780 2201 960 1342 - 531

 Шкідники і хвороби зернових та зернобобових культур

 Погодні умови звітного періоду сприяли розвитку й живленню жуків та личинок хлібної жужелиці (0,2на кв.м) на падалиці зернових і злакових бур’янах.   Також на падалиці, розвиваються шведські, мухи, цикадки, попелиці, із хвороб проявились - борошниста роса, септоріоз, гельмінтоспоріоз, подекуди бура листкова іржа, які є джерелом інфекції для посівів озимих зернових під урожай 2019 року. Слід мати на увазі, що вищезгадані збудники хвороб уражуватимуть передусім нетоксиковані сходи культури, які потребуватимуть хімічного захисту.

 Кукурудза. В посівах культури спостерігається міграція гусениць стеблового кукурудзяного метелика в нижню частину стебла, хоча і відмічаємо живлення поодиноких гусениць на качанах пізніх посівів. З хвороб рослини уражені летючою та пухирчастою сажками, а Галицький район відмічає фузаріоз качанів1(3)%. Населення приступило до збирання урожаю. Запас шкідливих організмів обмежується збиранням кукурудзи за низького зрізу стебла (не вище 10 см), післязбиральним обробітком ґрунту, доведенням насіннєвого матеріалу до відповідних кондицій.

 В посівах сої відмічаємо збільшення ураження рослин, бобів аскохітозом, септоріозом.

 Шкідники і хвороби технічних культур

 Посіви озимого ріпаку знаходяться в доброму стані. На окремих площах Галицького, Рогатинського та Снятинського районів спостерігалося пошкодження рослин несправжніми гусеницями пильщика, озимої совки, біланів та ріпаковими блішками, які в допороговій чисельності пошкодили 3-5% рослин.   Ураження рослин хворобами не спостерігаємо.

 В посівах кормових буряків спостерігається розвиток церкоспорозу, борошнистої роси. Осередками рослини ураженні рамуляріозом - 4% рослин (Галицький район). Із шкідників, відмічаємо шкідливість мишоподібних гризунів, гусениць озимої совки, личинок травневих хрущів та медведки.

На незібраних площах пізніх посівів соняшнику поширення мають біла та сіра гнилі (2% рослин).

 Шкідники та хвороби овочевих культур

 При вибірковому проведенні клубневого аналізу картоплі встановлено, що основною хворобою бульб є парша, якою уражено 5% бульб. Також відмічаємо ураження бульб мокрою та сухою гниллю, фітофторою – 3%.

 У посівах капусти триває розвиток гусениць листогризучих совок, біланів, молей, рослини заселяють блішки, попелиці. Із хвороб відмічаємо судинний та слизистий бактеріози, пероноспороз, фомоз.

 Коренеплоди моркви пошкоджені личинками травневих хрущів (І-ІІ вік), дротяниками та слимаками, пошкоджено 8% рослин (Галицький, Тлумацький райони).

 Багатоїдні шкідники

 Мишоподібні гризуни. Активність гризунів спостерігається у посівах буряків, картоплі, багаторічних травах. Найвища чисельність, 1-4 колоній, спостерігається на перелогах та багаторічних травах посіву минулих років. Погодні умови та наявність кормів (падалиця, сходи озимого ріпаку, рослини багаторічних трав тощо) сприяють масовому розмноженню гризунів, що в подальшому уможливлює загрозу значних пошкоджень посівів озимих культур. Першочерговим в обмеженні чисельності гризунів – вчасна та якісна зяблева оранка. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту їх через обробки родентицидами.

 У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук