Головне меню

Підсумки оздоровчої кампанії на Прикарпатті в 2018 році

 3 вересня цього року на розширеній нараді в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за участюnfkhcd6gh3hgddd начальників районних (міських) управлінь (відділів), директорів державних лікарень ветеринарної медицини та лабораторій Держпродспоживслужби було підбито підсумки проведення оздоровчої кампанії 2018 року на Прикарпатті.

 В цьогорічному оздоровчому сезоні в Івано-Франківській області працювало 158 закладів оздоровлення та відпочинку для дітей, в т.ч. за типами: позаміські - 11, санаторного типу - 5, дитячі центри - 1, табори праці та відпочинку - 0, наметові містечка - 22, табори з денним перебуванням - 119. За вказаний період оздоровилось і відпочило 24526 дітей з нашої області та з інших областей України.
 Всього з початку оздоровчої кампанії фахівці районних (міських) управлінь (відділів) Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області взяли участь у проведенні 197 обстежень дотримання вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку дітей.
 Порушення вимог санітарного законодавства встановлено в кожному п’ятому закладі - 42( 21%). Основними видами порушень були: недотримання правил миття посуду та особистої гігієни працівниками харчоблоку, позитивні знахідки у змивах з чистого посуду та обладнання на харчоблоках оздоровчих та відпочинкових закладів, невідповідність проб питної води з локальних водопроводів по мікробіологічних та санітарно-хімічних показниках та ін.
 З початку підготовки та під час оздоровчого сезону Регіональною та міжрайонними лабораторіями Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено лабораторні дослідження, а саме:
• готових страв на калорійність – 399, з них не відповідали вимогам – 6, що становить 1,5%;
• бактеріологічне забруднення готових страв – 475, з них не відповідали вимогам 2, що становить 0,4 %;
• змивів з обладнання, одягу та рук працівників – 2282, не відповідало вимогам – 159, що становить 14,3 %;
• досліджено проб питної води – на сан-хім. показники – 429, не відповідали вимогам 41 ( 9,5 %); за мікробіологічними показниками досліджено – 437 проб питної води, не відповідали вимогам 40( 9,1 %).
• досліджено проб води відкритих водойм: на санітарно-хімічні показники та бактеріологічні показники – 4, нестандартних проб не виявлено .
 За результатами проведених обстежень та лабораторних досліджень керівникам оздоровчих закладів підготовлено і направлено 2 приписи та 73 рекомендаційні листи; по виявлених зауваженнях проінформовано органи місцевого самоврядування. Перед початком оздоровчого сезону власникам відпочинкових закладів надавались плани - завдання, які були виконані на 85 – 90%.
 Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в області брали участь у проведені засідань Координаційної ради облдержадміністрації з питань відпочинку та оздоровлення дітей (25.05.2018р. та 08.08.2018р.), в 28 нарадах при райдержадміністраціях та міських радах. Широко проведена санітарно-освітня робота впродовж оздоровчого сезону, в т.ч. підготовлено статей в пресу - 19, проведено виступів по радіо та на телебаченні – 8, бесід - 111, лекції - 7.
 Головним підсумком оздоровчої кампанії є те, що в жодному із зареєстрованих закладів оздоровлення та відпочинку дітей області не було спалахів гострих кишкових захворювань, а всі діти відпочивши, благополучно повернулись додому здоровими.
 В той же час в області є випадки, коли власники приватних садиб, вілл, готелів приймають на відпочинок дітей без реєстрацій та погоджень, обстеження робочою групою Координаційної ради облдержадміністрації з питань відпочинку та оздоровлення дітей.
 Часто власники таких закладів економлять кошти на проведення підготовчих заходів, якісному харчуванні та питній воді. Як результат в таких закладах в цьому році було зареєстровано 3 харчових отруєння через грубі порушення санітарного законодавства та недотримання правил поводження з харчовими продуктами.

Пошук

Вхід

Гаряча лінія

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ