Особливості підготовки насіння сільськогосподарських культур до посіву під урожай 2019 року, можливі ризики
Погодні умови, що склалися на Прикарпатті у період збирання ранніх зернових та зернобобових культур вкрай негативно вплинули на якість товарного зерна і значно погіршили перспективу отримання якісного насіння із насіннєвих ділянок.
Висока температура повітря і щоденні дощі протягом липня призвели до проростання зерна, погіршення його якісних показників, ураження грибковими хворобами.
Тому спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області закликають приділити особливу увагу підготовці насіння до посіву, адже від своєчасності вжитих заходів залежать якісні показники посівного матеріалу, зокрема такі важливі, як схожість і енергія проростання.
Післязбиральна обробка насіння передбачає його сушіння, очищення та обробку хімічними препаратами.
Сушіння є одним із найважливіших заходів, адже при вологості більше 15-16% насіння починає інтенсивно виділяти тепло в результаті дихання насіннєвої маси та розвитку мікроорганізмів, що спричиняє самозігрівання та різке зниження посівних якостей. Для зберігання придатне насіння з вологістю до 14%.
Очищення насіння слід проводити зразу ж після обмолоту, тому що насіння бур’янів та інші органічні домішки, котрі є у насіннєвій масі, спричиняють підвищення вологості, розмноження мікроорганізмів, що може призвести до самозігрівання насіння.
Погодні умови у поточному році були особливо сприятливими для розвитку на посівах зернових культур грибкових захворювань (септоріоз, гельмінтоспоріоз, фузаріоз, летюча та тверда сажка, кореневі гнилі), тому протруювання насіння препаратами, дозволеними до використання в Україні, набуває першочергового значення. Без цього заходу збудники хвороб через насіння передадуться рослинам майбутнього урожаю.
Для зменшення дії екстремальних умов у певні періоди розвитку рослин слід вирощувати сорти сільськогосподарських культур з різними строками достигання.
Визначення посівних якостей насіння, наявності збудників грибкових захворювань проводиться на базі ДУ «Івано-Франківська обласна фіто санітарна лабораторія, що знаходиться за адресою м. Івано-Франківськ, вул.Горбачевського, 11, конт. тел. (0342) 50-64-56.
Для зручності сільгосптоваровиробників у районах організовано приймання зразків насіння та доставка їх у лабораторію, для чого визначено відповідальних спеціалістів
Район | ПІБ | Контактний номер телефону |
Богородчанський | Велич Оксана Юріївна | 096-292-74-02 |
Верховинський | Слижук Іван Васильович | 067-969-38-45 |
Галицький | Шевчук Оксана Тарасівна | 068-039-52-11 |
Городенківський | Іванишин Роман Ігорович | 098-239-15-50 |
Долинський | Гладенький Петро Михайлович | 066-600-88-52 |
Калуський | Ковальчук Оксана Тарасівна | 068-039-52-11 |
Коломийський | Вахняк Мирослава Дмитрівна | 066-687-15-69 |
Косівський | Заячук Дмитро Дмитрович | 067-456-87-70 |
Надвірнянський | Козар Галина Богданівна | 067-451-72-66 |
Рогатинський | Данюк Марія Михайлівна | 096-530-63-46 |
Рожнятівський | Листван Михайло Олексійович | 096-172-88-15 |
Снятинський | Кіцул Василь Миколайович | 097-758-81-25 |
Тисменицький | Якимів Мирослав Михайлович | 095-731-01-85 |
Тлумацький | Збіглей Іван Васильович | 096-154-18-81 |