Головне меню

Особливості підготовки насіння сільськогосподарських культур до посіву під урожай 2019 року, можливі ризики

 Погодні умови, що склалися на Прикарпатті у період збирання ранніх зернових та зернобобових культур вкрай негативно вплинули на якість товарного зернанасиниві534пвп333 і значно погіршили перспективу отримання якісного насіння із насіннєвих ділянок.
 Висока температура повітря і щоденні дощі протягом липня призвели до проростання зерна, погіршення його якісних показників, ураження грибковими хворобами.
 Тому спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області закликають приділити особливу увагу підготовці насіння до посіву, адже від своєчасності вжитих заходів залежать якісні показники посівного матеріалу, зокрема такі важливі, як схожість і енергія проростання.
 Післязбиральна обробка насіння передбачає його сушіння, очищення та обробку хімічними препаратами.
Сушіння є одним із найважливіших заходів, адже при вологості більше 15-16% насіння починає інтенсивно виділяти тепло в результаті дихання насіннєвої маси та розвитку мікроорганізмів, що спричиняє самозігрівання та різке зниження посівних якостей. Для зберігання придатне насіння з вологістю до 14%.
 Очищення насіння слід проводити зразу ж після обмолоту, тому що насіння бур’янів та інші органічні домішки, котрі є у насіннєвій масі, спричиняють підвищення вологості, розмноження мікроорганізмів, що може призвести до самозігрівання насіння.
 Погодні умови у поточному році були особливо сприятливими для розвитку на посівах зернових культур грибкових захворювань (септоріоз, гельмінтоспоріоз, фузаріоз, летюча та тверда сажка, кореневі гнилі), тому протруювання насіння препаратами, дозволеними до використання в Україні, набуває першочергового значення. Без цього заходу збудники хвороб через насіння передадуться рослинам майбутнього урожаю.
 Для зменшення дії екстремальних умов у певні періоди розвитку рослин слід вирощувати сорти сільськогосподарських культур з різними строками достигання.
 Визначення посівних якостей насіння, наявності збудників грибкових захворювань проводиться на базі ДУ «Івано-Франківська обласна фіто санітарна лабораторія, що знаходиться за адресою м. Івано-Франківськ, вул.Горбачевського, 11, конт. тел. (0342) 50-64-56.
 Для зручності сільгосптоваровиробників у районах організовано приймання зразків насіння та доставка їх у лабораторію, для чого визначено відповідальних спеціалістів

Район ПІБ Контактний номер телефону
Богородчанський Велич Оксана Юріївна 096-292-74-02
Верховинський Слижук Іван Васильович 067-969-38-45
Галицький Шевчук Оксана Тарасівна 068-039-52-11
Городенківський Іванишин Роман Ігорович 098-239-15-50
Долинський Гладенький Петро Михайлович 066-600-88-52
Калуський Ковальчук Оксана Тарасівна 068-039-52-11
Коломийський Вахняк Мирослава Дмитрівна 066-687-15-69
Косівський Заячук Дмитро Дмитрович 067-456-87-70
Надвірнянський Козар Галина Богданівна 067-451-72-66
Рогатинський Данюк Марія Михайлівна 096-530-63-46
Рожнятівський Листван Михайло Олексійович 096-172-88-15
Снятинський Кіцул Василь Миколайович 097-758-81-25
Тисменицький Якимів Мирослав Михайлович 095-731-01-85
Тлумацький Збіглей Іван Васильович 096-154-18-81

Пошук

Вхід

Гаряча лінія

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Календар

Листопад 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2