Головне меню

Органічне виробництво - майбутнє виробництво України

  Органічне сільське господарство ґрунтується на основних принципах : здоров’я, екологія, справедливість і турбота. З огляду на це, з метою44свцпс65566766ййй ознайомлення з досвідом країн-сусідів у сфері органічного виробництва, сертифікації, розвитку ринків органічної продукції та їх підтримки з боку державних органів, з 14.05 по 23.05 2018 року у м Житомирі відбувся тренінг щодо органічного виробництва харчової продукції за підтримки проекту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного землеробства».

 Усього навчання відвідало 23 учасники - представники Головних управлінь Держпродспоживслужби та структурних підрозділів ОДА з питань агропромислового розвитку з Івано-Франківської, Львівської, Волинської,Закарпатської, Тернопільської, Чернівецької, Київської областей.
 Основною темою навчання- тренінгу були вимоги до органічного виробництва в країнах ЄС та Україні. Органічне виробництво - це цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів, яка поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження довкілля, рівень біологічного розмаїття, збереження природних ресурсів, застосування високих стандартів належного утримання (добробуту) тварин та метод виробництва, який відповідає певним вимогам до продуктів, виготовлених з використанням речовин та процесів природного походження.
 Таким чином метод органічного виробництва відіграє подвійну соціальну роль: з одного боку, забезпечує специфічний ринок, який відповідає потребам споживача в органічній продукції, а з іншого – забезпечує загальне благо, сприяючи захисту довкілля, належному утриманню тварин.
  Метою правової системи, яка регулює сектор органічного виробництва, має бути забезпечення чесної конкуренції та належного функціонування внутрішнього ринку органічної продукції, а також підтримка та виправдання довіри споживачів до продуктів, маркованих як органічні.
  Україна займає 20 місце у світі та 11 місце в Європі з органічного виробництва На превеликий жаль, протягом кількох десятиріч в сільському господарстві України використовувалися хімічні засоби захисту рослин та мінеральні добрива, і славетні українські чорноземи почали деградувати.
  Безперечним фактом є те, що вміст гумусу в грунті більшості регіонів України зменшується. В той же час звичними стали випадки масових отруєнь людей та алергічних захворювань від споживання харчових продуктів, вироблених із застосуванням згаданих технологій.
  Ще раніше з подібним становищем зіштовхнулись споживачі країн Західної Європи і там працювали традиційні ринкові принципи: є попит на високоякісну безпечну продукцію - є пропозиція. Почало потужно розвиватися так зване органічне сільське господарство та, відповідно, ринок сертифікованих органічних продуктів. З цією метою Рада Європейського Союзу прийняла в 2007 році Постанову № 834 щодо органічного виробництва та маркування органічних продуктів, а в 2008 році - Постанову № 889, детальні правила щодо органічного виробництва, маркування і контролю для впровадження Постанови Ради (ЄС) № 834/2007.
На сьогоднішній день в Україні є лише проект закону « Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» № 5448, який був прийнятий у травні 2018 року у першому читанні ВР.

Пошук

Вхід

Гаряча лінія

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ