Безпечність харчових продуктів: як обрати яйця у магазині?
Яйця – це один із найпопулярніших харчових продуктів, який завжди можна знайти у холодильнику у майже кожного споживача. А от як правильно вибрати яйця в магазині, щоб бути впевненими в їхній якості та безпечності? Розповідаємо.
Оцініть стан упаковки. Пакування повинно бути цілим, без пошкоджень:
• якщо упаковка тріснута або сильно пом’ята, це може свідчити про неправильне зберігання;
• зверніть увагу на чистоту упаковки, забруднена тара – привід відмовитися від покупки.
Перевірте шкаралупу. Шкаралупа має бути цілою, без тріщин, плям і дефектів.
Пошкоджене яйце може містити бактерії, зокрема сальмонелу. Навіть одна тріщина – вагома причина не купувати продукт.
Зверніть увагу на маркування. У разі поштучного продажу яєць споживачеві має надаватись обов’язкова інформація про харчовий продукт, визначена статтею 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». В тому числі мінімальний термін придатності яєць (рекомендовано не більше 28 днів від дати знесення яєць).
Умови зберігання. Яйця повинні зберігатися у холодильнику. Тепло і перепади температур скорочують термін придатності та підвищують ризики псування.
Будьте уважні і обережні, бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!