Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій

  Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, що 25.03.25 1можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

  Будь-яку хворобу краще не допустити, ніж потім її лікувати, тому нагадуємо всім прості правила, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що допоможуть уникнути ГКІ:
  1. Підтримуйте чистоту:
  - мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  - мийте руки після відвідування туалету;
  - вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  - захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
  2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
  - відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  - для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  - зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
  3. Ретельно готуйте їжу:
  - ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  - доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  - сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  - ретельно підігрівайте приготовану їжу.
  4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
  - не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  - зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  - не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  - не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
  5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
  - використовуйте чисту або очищену воду;
  - обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  - ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  - не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
  У випадку виявлення перших ознак кишкового інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря.