Трихінельоз: прості правила для недопущення захворювання

  Трихінельоз – гельмінтозна хвороба людей і тварин, збудником якої є живородна нематода 14.03.25 1роду Trichinella. Сприйнятливі до трихінельозу свині, коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та інші всеїдні та м'ясоїдні ссавці, а також люди.

  Основними факторами передачі трихінельозу людині є, уражені личинками трихінел, свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою), конина, м'ясо диких кабанів, ведмедів тощо, яке містить у собі личинки трихінел.
  Для уникнення інфікування людей трихінельозом закликаємо дотримуватись таких простих правил:
  • не купувати м'ясо у місцях стихійної торгівлі;
  • не вживати м’ясні продукти без попередньої термічної обробки.
  У людей трихінельоз характеризується гострим перебігом, лихоманкою, м'язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі, високою еозинофілією; при тяжкому перебігу – ураженням міокарда, легень, центральної нервової системи. При появі перших симптомів рекомендуємо одразу звернутися до лікаря!
  Симптоми трихінельозу у тварин можуть бути такі:
  • підвищена температура;
  • ознаки розладу діяльності травного каналу;
  • втрата ваги;
  • іноді з'являються набряки повік і кінцівок.
  Відповідно до Інструкції з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, для профілактики та недопущення виникнення цього захворювання власники свійських тварин зобов'язані:
  • завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;
  • заборонити комплектування свинопоголів'я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА;
  • постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати;
  • забезпечити утримання територій і приміщень ферм у належному санітарному стані.
  Важливо забезпечити щорічне здійснення дослідження свиней, коней та м'ясоїдних методом ІФА.
  Обов'язковим є дослідження на трихінельоз усіх туш свиней, коней, кабанів, ведмедів, борсуків, нутрій, яких забивають на бойнях, при подвірному забої, на полюванні тощо.