Трихінельоз: прості правила для недопущення захворювання
Трихінельоз – гельмінтозна хвороба людей і тварин, збудником якої є живородна нематода роду Trichinella. Сприйнятливі до трихінельозу свині, коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та інші всеїдні та м'ясоїдні ссавці, а також люди.
Основними факторами передачі трихінельозу людині є, уражені личинками трихінел, свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою), конина, м'ясо диких кабанів, ведмедів тощо, яке містить у собі личинки трихінел.
Для уникнення інфікування людей трихінельозом закликаємо дотримуватись таких простих правил:
• не купувати м'ясо у місцях стихійної торгівлі;
• не вживати м’ясні продукти без попередньої термічної обробки.
У людей трихінельоз характеризується гострим перебігом, лихоманкою, м'язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі, високою еозинофілією; при тяжкому перебігу – ураженням міокарда, легень, центральної нервової системи. При появі перших симптомів рекомендуємо одразу звернутися до лікаря!
Симптоми трихінельозу у тварин можуть бути такі:
• підвищена температура;
• ознаки розладу діяльності травного каналу;
• втрата ваги;
• іноді з'являються набряки повік і кінцівок.
Відповідно до Інструкції з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, для профілактики та недопущення виникнення цього захворювання власники свійських тварин зобов'язані:
• завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;
• заборонити комплектування свинопоголів'я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА;
• постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати;
• забезпечити утримання територій і приміщень ферм у належному санітарному стані.
Важливо забезпечити щорічне здійснення дослідження свиней, коней та м'ясоїдних методом ІФА.
Обов'язковим є дослідження на трихінельоз усіх туш свиней, коней, кабанів, ведмедів, борсуків, нутрій, яких забивають на бойнях, при подвірному забої, на полюванні тощо.