Шкільні буфети: які харчові продукти заборонені і які дозволені для продажу

   Контроль за організацією харчування в закладах освіти області залишається одним із пріоритетних 16.10.23 1напрямків роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

  Але, в зв’язку з поширенням COVID-19, початком воєнної агресії в державі протягом тривалого часу обмежено проведення заходів державного нагляду/контролю суб’єктів господарювання в тому числі і в закладах загальної середньої освіти.
  З метою посилення контролю за станом організації харчування дітей у закладах освіти області, забезпеченням учнів та вихованців закладів безпечними та якісними харчовими продуктами спеціалісти управлінь/відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розпочали проведення моніторингу цих закладів.
  Особлива увага буде звернута на реалізацію буфетної продукції, зокрема на наявність заборонених харчових продуктів.
  В черговий раз нагадуємо і наголошуємо, засновникам, керівникам закладів загальної середньої освіти та відповідальним особами за організацію харчування в закладах загальної середньої освіти, що в шкільних буфетах заборонено реалізовувати наступні харчові продукти:
  - Газовані напої (безалкогольні напої або так звані «солодкі води», мінеральні води, енергетичні напої).
  - Сосиски в тісті, піци та бутерброди з ковбасою чи іншими м’ясними або рибними виробами промислового або кулінарного виготовлення.
  - Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (батончики, вафлі, чупа-чупси тощо);
  - Вироби з кремом, з соусами, в тому числі майонезами.
  - Морозиво.
  - Харчові концентрати (перші, другі страви швидкого приготування);
  - Продукти, які містять частково гідрогенізовані рослинні жири (транс-жири).
  - Продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількість солі на 100 г готового продукту (солоні горішки).
  - Продукти, які містять синтетичні барвники та ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти (чіпси, сухарики, кондитерські вироби, солодкі глазуровані сирки, йогурти з наповнювачами).
  - Непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока.
  - Непастеризовані соки, соки, до яких додано цукри і підсолоджувачі.
  - Рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва.
  - Кава та кавові напої.
  - Гриби.
  - Продукція домашнього виробництва.
  Натомість, рекомендуємо включити в асортимент буфетної продукції:
  Фрукти, овочі, горішки, бутерброди з вершковим маслом та сиром, хлібо-булочні вироби, борошняні кулінарні вироби печені з яйцями, сиром, переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням, овочами або фруктами, кисломолочні продукти (йогурт, кефір, сир кисломолочний) без підсолоджувачів, салати в порційній упаковці, приготовлені безпосередньо в день вживання, фруктові, овочеві пастеризовані соки, вода питна негазована, напої, виготовлені на місці (чай, компот, узвар) без цукрів та підсолоджувачів.
  Про результати моніторингу періодично буде надаватись інформація.