Небезпека в домашніх консервах !!!

  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській областіsdfdgdfgd44
застерігає: в 2016 році в нашій області зареєстровано три випадки харчового отруєння на ботулізм. Два з них мали місце в Косівському районі: захворіли жінка - мешканка с.Уторопи та чоловік - мешканець села Хімчин. Третій випадок стався в Рожнятівському районі. Всі потерпілі вживали м’ясні консерви домашнього приготування (тушонку або паштет).

  З 2015 року в Івано-Франківській області спостерігається різкий ріст харчового отруєння - ботулізму. Так, в 2015 році в області було зареєстровано 9 випадків ботулізму з 10 потерпілими, двоє з яких діти (для порівняння в 2014 році було зареєстровано лише два випадки ботулізму).
  Потерпілі – дорослі люди, мешканці сіл Тлумацького, Галицького, Калуського та Рожнятівського, Городенківського, Долинського, Тисменицького районів та Яремчанської зони.
  Всі отруєння сталися внаслідок вживання консерв домашнього приготування (м’ясних тушонок або паштетів), які хворі або члени їх сімей власноруч виготовляли.
 Ботулізм - це важке захворювання, яке без своєчасного специфічного лікування може призвести до смерті. Захворювання викликається ботулотоксином, який виділяється збудником ботулізму в результаті його життєдіяльності (розмноження та накопичення) в харчових продуктах. Основною вимогою для розмноження палички та виділення токсину є анаеробні умови, тобто відсутність кисню. А це різного роду консерви. Клостридія ботулізму попадає в харчові продукти з частинками землі або під час неправильної розробки туш тварин, коли вмістом кишківника забруднюється м’ясо. Консерви, в яких наявний збудник ботулізму, часто можуть бути піддуті (бомбажні), можуть мати специфічний запах прогірклого масла, однак це не є основною ознакою. Можливий варіант коли консерва візуально доброякісна, а споживши її виникає захворювання.
  Симптоми ботулізму розвиваються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3 день після вживання забрудненого харчового продукту. Основні прояви захворювання слабкість, головокружіння, сухість в роті, закрепи. Пізніше з’являється розлади центральної та вегетативної нервової системи які проявляються порушенням зору та ковтання, розладами мови, в важких випадках –зупинкою дихання. Лікування – тільки в умовах стаціонару- введення протиботулінічної сироватки.
  Основною профілактикою ботулізму є ретельне очищення від грунту грибів, овочів, фруктів перед консервацією, правильна розробка туш тварин та риб, дотримання технології консервації (найкраще способом автоклавування). Перед використанням домашні консерви слід піддавати повторній термічній обробці методом кип’ятіння протягом 30 хвилин. Не варто купувати консерви домашнього виготовлення з рук чи на стихійних ринках. В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані або з нехарактерним запахом.