Основні правила профілактики харчових отруєнь напередодні Великодніх свят

   Незабаром свято Воскресіння Господнього, в кожній церкві Івано-Франківщини 05.04.23 1освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло.
    Крім того, в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до великоднього столу, а ще – гостинці на передову для наших воїнів-захисників та для внутрішньо переміщених осіб.

  Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних простих правил.
  При закупівлі харчових продуктів:
  - купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, оминайте місця стихійної торгівлі;
  - не купуйте продукти сумнівної якості;
  - купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни придатності;
  - при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;
  - не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються.
  При зберіганні харчових продуктів:
  - дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які зазначені на етикетці (маркуванні), особливо це важливо для продуктів, які швидко псуються;
  - належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);
  - забезпечуйте відповідні температурні режими зберігання для замороженої та охолодженої продукції (м’яса, риби тощо).
  Готуючи страви – пам’ятайте:
  - перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;
  - для приготування страв використовуйте лише питну воду;
  - придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;
  - свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;
  - використовуйте окремий розподільний інвентар (дошки, лотки, ножі, щипці, ложки і т.д.) для обробки сировини та готових до споживання харчових продуктів;
  - продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов зберігання.
  У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря.
  Бажаємо перемоги і миру, спокою і добра вам і вашим близьким. Нехай ваші великодні кошики завжди були повні здоров’ям, щастям та міцною вірою у світле майбутнє!