Радіаційний фон на Прикарпатті в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, в м. Івано-Фраківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань природного радіаційного фону на Прикарпатті можна визнати як радіаційно безпечним.
Показники потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території м. Івано-Франківська станом на 9 вересня 2022р. становить 0,11 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год. ). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах на:
• агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 28,41-32,02 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 52,11-57,44 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- ягоди дикорослі (середній вміст Cs – 74,43-86,18 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
- гриби сушені (середній вміст Cs – 210,14-273,48 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг)).
• на промисловому виробництві харчових продуктів:
- м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs – 3,69 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 3,0 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- молоко та молочні продукти (середній вміст Cs – 2,31 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг), St – 2,47 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- сухі яєчні продукти (середній вміст Cs – 8,17 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St 4,16 – Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- овочі (середній вміст Cs – 2,69 Бк/кг (при нормі 60 Бк/кг), St – 1,92 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 2,3 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), St – 2,27 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));
- зерно (середній вміст Cs – 2,44-4,4 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,57-3,09 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).