Головне меню

Подати звернення

Держпродспоживслужба Івано-Франківщини забезпечує нагляд за станом об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання

   Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснює 06.12.21 1постійний державний нагляд за станом водопроводів в області та проводить їх паспортизацію. 

  Нещодавно за ініціативою Головного управління Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Івано-Франківської облдержадміністрації затвердила «Паспорт централізованого водопроводу» та зобов’язала Держпродспоживслужбу області прослідкувати динаміку роботи централізованого водопроводу протягом 5 років та контролювати своєчасне усунення виявлених недоліків.

  На сьогодні в області наявні 39 централізованих водопроводів: 23 комунальних, 5 відомчих та 11 сільських. Вже паспортизовано 32 водопроводи (82%).
  З початку 2021 року спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели 7 планових, 5 позапланових та 38 комісійних заходів державного нагляду (контролю) у сфері питного водопостачання.
  За результатами проведених перевірок виявлено наступні недоліки: не вирішено питання щодо розробки проекту про організацію зони санітарної охорони джерела водопостачання водозабірних споруд, споруд з водопідготовки, не в повному обсязі забезпечено виробничий контроль у сфері питної води та питного водопостачання на КП «Тлумачкомунсервіс», КП «Сільський водник» с. Турка, Гвіздецького комбінату комунальних підприємств, КП «Ковалівське» с.Ковалівка Коломийського району, відсутні висновки держсанепідекспертизи на обладнання, устаткування, що використовуються у сфері питного водопостачання та водовідведення на КП «Тлумачкомунсервіс», не своєчасно пройдений періодичний медичний огляд працівників цеху водопостачання ДП «Рогатин-водоканал».
  Дослідження взірців води питної з централізованих водопроводів на відповідність вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» проводяться в ході здійснення планових, позапланових заходів державного нагляду в сфері дотримання вимог санітарного законодавства.
  У 2021 році відібрано 79 проб води для дослідження за мікробіологічними показниками та 74 проби води для дослідження за санітарно-хімічними показниками з централізованих водопроводів.
  За результатами досліджень в поточному році виявлялися невідповідності по твердості у 5–ти пробах води: з централізованого водопроводу КП «Житловик» м. Бурштин (2 проби), КП «Тлумачкомунсервіс» (2 проби), сільський водопровід с. Задністрянськ (1 проба) та невідповідність по мікробіологічних показниках у 10 пробах питної води: КП “Богородчанське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства” (2 проби), сільського водопроводу с. Пуків Рогатинського району (3 проби), та сільські водопроводи Галицького району - 3 проби (с. Лани, с. Яблунів, с. Маріямпіль), КП «Ковалівське» с.Ковалівка Коломийського району (1 проба), виробничий структурний підрозділ Івано-Франківської дистанції водопостачання с. Коршів (1 проба). Для дослідження за вірусологічними показниками було відібрано 25 проб питної води, які відповідали вимогам ДСаНПіНу 2.2.4.171-10.
  При повторних відборах проб з вищевказаних водопроводів вода відповідала вимогам ДСаНПіНу 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»
  За невиконання приписів Держпродспоживслужби оштрафовано керівників централізованих сільських водопроводів с. Турка, с. Ковалівка, смт. Гвіздець Коломийського району; за несвоєчасне проходження періодичних медичних оглядів працівників ДП «Рогатин-водоканал» оштрафовано начальника ДП «Рогатин-водоканал»; за результатами проведених обстежень на об’єктах централізованого та децентралізованого водопостачання надано 15 приписів щодо усунення виявлених порушень.
  З децентралізованого водопостачання:
  - локальні водопроводи закладів освіти області – відібрано 733 проби питної води: 372- на мікробіологічні показники, виявлено 39 нестандартних проб (10%), 361 пробу води на санітарно-хімічні показники, з яких 21 (5,8 %) не відповідали вимогам ДСаНПіНу 2.2.4.171-10.
  - обстежено 56 криниць громадського користування – досліджено 56 проб питної води за мікробіологічними показниками, з них нестандартні 13 (23%); за фізико-хімічними показниками – 46 проб, з них нестандартні 2 проби (4%).
Головам територіальних громад направлено листи з пропозиціями про проведення періодичного лабораторного контролю безпечності та якості питної води, укладання угод з атестованою лабораторією та паспортизацію всіх підконтрольних громадських криниць (Додаток 6 ДСанПіН 2.2.4-171-10).
  Питання дотримання вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання щорічно заслуховується на засіданнях Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Івано-Франківської облдержадміністрації.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук