Головне меню

Подати звернення

У чому шкідливість куріння кальяну

   Останнім часом куріння кальяну набуло особливого поширення. 01.12.21 2Цей спосіб відпочинку активно пропонується у багатьох кафе та ресторанах. Ароматний кальян активно рекламують як безпечний спосіб розслабитись та приємно провести час. Але уявлення про те, що він не приносить шкоди здоров’ю – хибне.


  Кальян – це пристрій для куріння, за допомогою якого дим пропускається через рідину, де він фільтрується та охолоджується. Проте така «фільтрація» не дає змоги нейтралізувати шкідливі речовини, що містяться у диму. Кальяни можуть бути з тютюном або без, містити ароматизатори та різні смакові домішки, а часом – і наркотичні речовини.
  За даними ВООЗ, одна година куріння кальяну еквівалентна приблизно 100 викуреним сигаретам.
  Тож чому куріння кальяну небезпечне для здоров’я? Наведемо нижче декілька фактів:
  При вдиханні диму в процесі куріння кальяну в організм людини потрапляють значно вищі рівні монооксиду вуглецю (чадного газу), що призводить до проблем із серцево-судинною системою, кисневого голодування тканин організму з можливим настанням запаморочення тощо.
  У людей, які курять кальян, вищі ризики заразитись інфекційними хворобами: туберкульозом, герпесом, гепатитом. Від передачі цих захворювань не рятує змінний мундштук, оскільки основні збудники інфекцій потрапляють у частини кальяну, які не піддаються спеціальній хімічній та термічній обробці після використання, а також навряд чи стерилізуються у громадських закладах після кожного сеансу куріння.
  Кальянний дим підвищує ризики розвитку раку легень, респіраторних хвороб, захворювань ротової порожнини. У вагітних підвищуються ризики передчасних пологів.
  При курінні кальяну у повітря виділяються різноманітні хімічні речовини: поліциклічні ароматичні вуглеводні, що є канцерогенами, чадний газ, тверді часточки, що можуть становити серйозні загрози для людей навколо, які їх вдихають. Тому навіть перебувати у приміщенні, де курять кальян, небезпечно.
  Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до артеріальної жорсткості. За даними, опублікованими у The American Journal of Cardiology, навіть одна “сесія” куріння кальяну впливає на серцебиття та кров’яний тиск.
  Куріння кальяну також викликає залежність, адже в кальянній суміші присутній той же нікотин, що і в сигаретах.
  Пам’ятайте про небезпеку кальяну та обирайте здорове та якісне життя, без шкоди для здоров'я!

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук