Щоб уникнути харчових отруєнь – споживайте продукти харчування правильно!

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області 19.08.21застерігає жителів краю: кількість харчових отруєнь та захворювань, пов’язаних із вживанням харчових продуктів, суттєво зростає саме влітку.


Адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. Ці збудники найчастіше потрапляють до організму через брудні руки, а також із неякісними або зіпсованими продуктами харчування.
Основними причинам гострих кишкових інфекцій є:
- недотримання правил особистої гігієни,
- недотримання умов і термінів зберігання сировини та готових страв,
- вживання неякісних харчових продуктів, які містять збудник захворювання тощо.
Практика показує, що більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів.
Фахівці наголошують на необхідності дотримання наступних правил як організаторами (заклади громадського харчування), так і учасниками різного роду святкувань:
- суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні;
- не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години.;
- ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після святкування в закладі чи після пікніка, для споживання на наступні дні;
- добре проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу; молоко перед споживанням обов’язково кип’ятіть;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
- зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- купуючи продукти, звертайте увагу на умови їх зберігання та термін придатності.

У разі появи перших ознак кишкової інфекції – нудота і блювота, діарея, слабкість і нездужання, болі в шлунку, озноб, підвищення температури – терміново звертайтесь до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!