Головне меню

Подати звернення

Інформаційне повідомлення про фітосанітарний стан посівів сільгоспкультур і плодових насаджень в області на 08.05.2019 року

 Перша декада травня характеризувалась мінливими погодними умовами, переважала дощова, прохолодна, вітряна погода, що стало причиною поступового розвиткуrfehff53fdghfdgf34e343e34 і розповсюдження збудників хвороб у посівах озимих зернових та ріпаку, але мало негативний вплив на шкідливість фітофагів

 Шкідники і хвороби зернових та зернобобових культур. У посівах озимих та ярих зернових колосових культур продовжується повільне розселення та шкідливість хлібних блішок, п’явиць, попелиць, цикадок, які в допороговій чисельності пошкодили 2-4% рослин. Спостерігається слабий літ шведських мух, на 100 п.с. уловлюють 2-3 екз. Хлібні клопи (елія гостроголова) з лісосмуг, крайових смуг посівів озимої пшениці поступово розселяються вглиб полів, де нараховують 0,2 екз./м.кв.
 Зростання активності фітофагів очікується із встановленням сухої жаркої погоди.
 Достатня кількість вологи, сприяли прогресуванню розвитку збудників хвороб у посівах озимих зернових культур. Борошнистою росою уражено 3-6, септоріозом–1-5%, гельмінтоспоріозом, ринхоспоріом (Богородчанський Тлумацький райони) -2% рослин, кореневими гнилями – 2-5% рослин.
 У Галицькому районі у посівах ярого ячменю 1% рослин уражено гельмінтоспоріозом, осередково ринхоспоріозом.
 Повсюди в теплі сонячні дні сходи гороху продовжували заселяти бульбочкові довгоносики. Ними в допороговій чисельності пошкоджено 2% рослин у слабкому ступені.
 На багаторічних травах рослинами живляться бульбочкові довгоносики та клопи. Ними пошкоджено 3% рослин. Із хвороб відмічено буру плямистість.

 Технічні культури. Озимий ріпак. Продовжується заселення посівів озимого ріпаку ріпаковими квіткоїдом, прихованохоботниками, які за чисельності 1-3 екз. на рослину пошкодили 5-13% рослин у слабкому ступені. В ясну, сонячну погоду відмічався літ біланів, інтенсивність льоту незначна. В полі зору за 10 хв. пролітає 1-2 метелики. На 10-15% обстежених площ озимого ріпаку рослини хворіють на пероноспороз де уражено 2-5%рослин.
 Буряки. У Богородчанському, Галицькому, Коломийському районах на сходах буряків у допороговій чисельності розвиваються та шкодять бурякові блішки – 1 екз/м.кв.
 Бурякова листкова попелиця. Продовжується відродження личинок на гілках калини. На 1м.п. гілок нараховується до 20 личинок, виявлено поодинокі крилаті самки, які в подальшому заселятимуть сходи буряків. Погодні умови не сприяють шкідливості фітофагів.

 Картопля та овочеві культури. Спостерігаємо розвиток колорадського жука в посадках картоплі. Фітофаг заселив 5% рослин за чисельності 1-2 імаго на кущ.
 Хрестоцвіті блішки в чисельності 1(3) екз. на рослину, заселили хрестоцвіті культури (редиску, капусту) та бур’яни.
 Плодові насадження. В зв’язку з суттєвим зниженням температури, чисельність деяких фітофагів була на рівні минулої декади або меншою.
 Зелена яблунева попелиця за кількості 8-13 екз./листок заселила 4-10% листків. Гусениці листокрутки пошкодили 1% розеток при заселенні 1% дерев. Яблунева медяниця при заселенні 5% дерев пошкодила 1-2% листків за чисельності 1 личинка на листок.
 Продовжується розвиток борошнистої роси в яблуневих садах (Галицького, Тлумацького районів). Хворобою уражено 2-3% листових розеток на 4-5% дерев за розвитку хвороби 0,1%.

 Багатоїдні шкідники. На при кінці ІІІ декади квітня, відмічено від слабкого до масового (в окремі сонячні дні), літ травневих хрущів з інтенсивністю 1-3 екз. в полі зору/1 хв. У лісосмугах та садових насадженнях, жуки заселяють плодові дерева. При струшуванні налічується до 22 екз./дерево.
 Відмічено залялькування гусениць озимої совки.
 У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук