Головне меню

Питання санітарно-епідемічного благополуччя населення області заслухано на засіданні регіональної комісії з ТЕБіНС

 9 квітня під головуванням першого заступника голови Івано-Франківської ОДА Марії Савки відбулося засідання регіональної комісії з питань xdeferrfgred33334техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Участь у засіданні також взяли начальник управління Державної служби надзвичайних ситуацій в області Володимир Чернецький, начальник управління з питань цивільного захисту ОДА Володимир Стебницький, керівники районів, представники органів місцевого самоврядування.


 Присутні обговорили заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільськогосподарських угідь у літній період поточного року.

 Своєю чергою були заслухані питання про стан санітарно-епідемічного благополуччя населення, підготовку місць масового відпочинку на водних об’єктах області для проведення дозвілля, про стан полігонів твердих побутових відходів, розташованих на Прикарпатті.
 З доповіддю про стан санітарно-епідемічного благополуччя населення області виступив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в області Віталій Фіглевський.
 Згідно матеріалів доповіді, в Україні впродовж останніх 5 років спостерігається погіршення санітарно-епідемічної ситуації, пов’язаної з реєстрацією випадків групових захворювань на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. За інформацією Держпродспоживслужби у 2018 році зареєстровано 163 спалахи кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 1899 осіб, у тому числі 1099 дітей (що по кількості спалахів знаходиться на рівні 2017 року – 163 спалахи, постраждало 2180 осіб, у тому числі 1457 дітей). Це найбільша кількість спалахів за останні 15 років та найвища кількість постраждалих осіб, зокрема серед дітей.
 На території Івано-Франківської області протягом 2018 року зареєстровано 5 випадків групових захворювань на гострі кишкові інфекції (2017 рік – 3 випадки), внаслідок яких постраждало 61 особа, в тому числі 34 дитини віком до 17 років.
 По кожному випадку групового захворювання проведено епідеміологічне розслідування та 3 позапланових заходи державного нагляду (контролю) у сфері безпечності харчових продуктів, за результатами яких складено 5 протоколів, керівників закладів оштрафовано на загальну суму 104224 грн., винесено 2 розпорядження про тимчасове припинення роботи закладів, керівникам направлено 2 приписи щодо усунення виявлених недоліків та надано 3 рекомендаційні листи.
 По випадках групових захворювань, які виникли в закладах громадського харчування, матеріали розслідувань передано до правоохоронних органів.
 На всіх об‘єктах нагляду, де реєструвались спалахи харчових отруєнь, виявлялись порушення санітарного законодавства, а саме: порушення умов зберігання харчових продуктів та технології приготування страв, недотримання дезінфекційного режиму, незадовільний санітарно-технічний стан обладнання та приміщень харчоблоків, відсутність медичних оглядів. За висновками проведених епідеміологічних розслідувань ймовірною причиною спалахів стало вживання бактеріально-забруднених страв, що було підтверджено результатами лабораторних досліджень.
 З вищевказаних питань прийнято рішення комісії з ТЕБіНС щодо покращення ситуації.

Гаряча лінія

Вхід

Пошук

Календар

Травень 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2