Головне меню

Подати звернення

До уваги суб?єктів господарювання: детально про порядок та принципи здійснення державного нагляду

 За інформацією окремих Головних управлінь Держпродспоживслужби, в деяких областях України невстановлені особи із підробленими посвідченнями інспекторів або посвідченнями представників222цуккуцаке5укеку громадських організацій у сфері захисту споживачів здійснюють перевірки суб’єктів господарювання щодо виконання ними вимог у сфері харчового законодавства та захисту споживачів.
 При цьому зазначені особи погрожують суб’єктам господарювання штрафними санкціями за нібито встановлені порушення та вимагають від них грошову винагороду за не накладання таких санкцій.
 Враховуючи зазначене, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошує, що відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року № 877, виключно законами встановлюються органи, уповноважені здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності.
 Звертаємо Вашу увагу, що для здійснення планового або позапланового заходу орган державного нагляду (контролю) видає наказ (рішення, розпорядження), який має містити найменування суб'єкта господарювання, щодо якого буде здійснюватися захід, та предмет перевірки.
 На підставі наказу (рішення, розпорядження) оформляється направлення (посвідчення) на проведення заходу державного нагляду (контролю), яке підписується керівником органу державного нагляду (контролю) (головою державного колегіального органу) або його заступником (членом державного колегіального органу) із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові і засвідчується печаткою.
 Планові заходи здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду (контролю) не пізніше 1 грудня року, що передує плановому.
 Позапланові заходи державного нагляду (контролю) здійснюється з підстав передбачених Законом, а саме:
- подання суб’єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;
- перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю);
- звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).
 При здійсненні заходів державного нагляду (контролю) посадові особи органів державного нагляду (контролю) зобов’язані використовувати виключно уніфіковані форми актів.
 Суб’єкти господарювання мають право не допускати посадових осіб органу державного нагляду (контролю) до здійснення заходів державного нагляду (контролю), якщо вони не пред’явили документи, передбачені Законом.
 З метою документування такої незаконної діяльності суб’єкти господарювання можуть звертатись до органів Національної поліції.
 У разі виникнення сумніву щодо законності проведення перевірки, рекомендуємо звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (контакти можна знайти за посиланням).

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук