Головне меню

Подати звернення

Спільно подбаймо про безпеку бджіл

 Розпочинається сезон інтенсивного використання пестицидів на посівах сільськогосподарських і медоносних культур, в результаті якогоljkbdfh5rfdddddffd можливе виникнення отруєння бджіл пестицидами, або хімічний токсикоз, що є результатом грубих порушень правил і санітарних вимог застосування пестицидів як сільгоспвиробниками, так і пасічниками, які розміщують пасіки на присадибних ділянках та тих, що прибувають на кочівлю з вуликами.


 Саме тому, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує керівникам агрохолдингів, сільгосппідприємств, фермерських господарств, що відповідно до статей 30 та 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин (ЗЗР) для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 км від оброблюваних площ.
 До всіх видів робіт, пов'язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду при наявності посвідчення про спеціальну підготовку, медичної книжки встановленого зразка та допуску на право робіт із пестицидами. Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами, протруєним насіннєвим матеріалом обов'язково реєструються в спеціальних журналах.
 Крім того повідомляємо, що агрохолдинг «МРІЯ» запустив першу в Україні Інтерактивну карту медоносних культур, на якій відображаються актуальні посівні площі всіх медоносних культур агрохолдингу із зазначенням сорту, прогнозованого періоду цвітіння, інформації щодо планових робіт з обприскування, необхідної кількості бджолосімей для якісного запилення тощо.
 Мета даного проекту – забезпечити плідну взаємодію аграріїв із бджолярами, допомогти їм організувати логістику між масивами медоносів та налагодити ефективну комунікацію. Завдяки новій розробці бджолярі зможуть отримати доступ до інформації про понад 60 тис. га медоносних культур, які вирощує агрохолдин, подавати заявку та резервувати місця для своїх пасік на визначених масивах. Також для користувачів інтерактивної карти «МРІЇ» передбачено SMS-інформування про час цвітіння та внесення ЗЗР, що забезпечить зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробки сільськогосподарських угідь та охорону здоров’я населення і довкілля.
 Виходячи з вище наведеного, рекомендуємо керівникам агрохолдингів, сільгосппідприємств, фермерських господарств розробити аналогічну програму для територій, орендованих підприємствами для вирощування сільгоспкультур.
 Для більш детального ознайомлення з роботою програми звертатись до представника агрохолдингу «Мрія Карпат» по Івано-Франківській області п.Метенька І.М. моб. тел. 067-4133547.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук