Головне меню

Подати звернення

Керівникам сільгосппідприємств: основні вимоги до робіт із застосуванням пестицидів

 Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області попереджає, що під час проведення робіт пов’язаних із використанням пестицидів і агрохімікатівsdfsfsd34344334dd потрібно дотримуватися певних вимог. Ключовим аспектом проведення робіт із захисту рослин - є обґрунтованість хімічного захисту.
 Обробка посівів та інших об’єктів повинна проводитися лише після попереднього обстеження посівів сільськогосподарських культур агрономом на встановлення доцільності проведення хімічного обробітку.
 До всіх видів робіт, пов'язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду при наявності посвідчення про спеціальну підготовку, медичної книжки встановленого зразка та допуску на право робіт із пестицидами. Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами, протруєним насіннєвим матеріалом обов'язково реєструються в спеціальних журналах.
 Роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +100С.
 Не менш важливим є вибір препарату. Для хімічного захисту рослин повинні застосовуватись тільки ті пестициди та агрохімікати, які зареєстровані в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
 Ні в якому разі не можна застосовувати сумнівні препарати, а лише оригінальні засоби захисту рослин.
 Звертаємо увагу на те, що чітко регламентується санітарно-захисна зона між оброблюваним об’єктом та житловими приміщеннями, яка повинна бути - при наземному обприскуванні не менше 300 метрів, а при авіаційному – 1000 метрів.
 Важливе правило для сільгоспвиробників - повідомляти населення про обробіток посівів. Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів.
 У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.
 З метою охорони бджіл, обробіток сільськогосподарських угідь проводити в ранкові та вечірні години, використовуючи для обприскування наземну апаратуру. При цьому пасіки слід вивезти не менше ніж на 5 км від поля, де проводиться обробка, або ізолювати бджіл. Для уникнення конфліктних ситуацій, бджолярі також повинні дотримуватись певних вимог - реєструвати свої пасіки та повідомляти про їх переміщення.
 Необхідно пам’ятати, що забороняється проводити хімічні обробки садів та сільськогосподарських культур у період цвітіння. Усі роботи з пестицидами проводяться у ранкові і вечірні години в тиху безвітряну погоду. Чітке дотримання регламентів застосування пестицидів, виконання вимог санітарних правил - забезпечує не тільки захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, але й охороняє здоров’я населення і довкілля.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук