Здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин

 Уряд затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності уБезы344мянвканыйвв сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, карантину та захисту рослин, а також визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.


 Про це йдеться у постановах Кабінету Міністрів України №№ 23, 24 16.01.2019 р. та №№ 33, 34 від 23.01.2019 р.
 Дані нормативно-правові акти визначають бальну систему оцінки показників критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю).
 Віднесення суб’єкта господарювання до одного з трьох ступенів ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями відповідно до шкали балів:
- від 41 до 100 балів – до високого ступеня ризику;
- від 21 до 40 балів – до середнього ступеня ризику;
- від 0 до 20 балів – до незначного ступеня ризику.
 Ступінь ризику від провадження господарської діяльності, в свою чергу, визначає періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), а саме :
- високий ступінь ризику – не частіше одного разу на два роки;
- середній ступінь ризику – не частіше одного разу на три роки;
- незначний ступінь ризику – не частіше одного разу на п’ять років.
 Такий підхід дозволить організувати здійснення державного нагляду (контролю) на належному рівні, врегулювати кількість і періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) та визначити коло суб’єктів господарювання, які відносяться до певного ступеня ризику.