Головне меню

Подати звернення

Як вберегтися від вірусного гепатиту А

 Гепатит А - гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, що характеризується ураженням печінки і в більшості випадків проявляється усерцегн54ааааав4ввв вигляді жовтяниці та має доброякісний перебіг. Для вірусного гепатиту А характерний підйом захворюваності в осінньо-зимовий період.


 У 2018 році відмічено активізацію епідемічного процесу щодо захворюваності населення на вірусний гепатит А, зокрема, зареєстровано 25 спалахів захворювання на вірусний гепатит А в різних областях України, в Івано – Франківській області відмічається ріст цього захворювання за 10 місяців поточного року на 10,10%.
 Джерелом інфекції є хвора людина, а факторами передачі, як при всіх кишкових інфекціях — харчові продукти, що не піддаються термічній обробці, вода, брудні руки.
 Великі спалахи ВГА пов’язані із забрудненням фекаліями водойм, які є джерелом водопостачання, потрапляння стічних вод у водопровідну мережу.
 У зв’язку з тим, що переважно захворювання виникає при вживанні недоброякісної питної води, питному режиму необхідно приділяти особливу увагу. Для недопущення забруднення водоносного горизонту та з метою запобіганню виникнення та розповсюдженню вірусного гепатиту А в осінній період, рекомендуємо власникам приватних домоволодінь проводити не менше 2 –х разів на рік дезінфекцію надвірних туалетів, вигрібних ям, забезпечити своєчасне видалення рідких відходів відповідно до складених договорів, не скидати відходи до не призначених для цього місць, уникати забруднення нечистотами водних об’єктів.
 Щоб уникнути захворювання необхідно: ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням слід кип’ятити не менше 10 хв.; не вживати продукти, придбані на стихійних ринках; ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою; розливне молоко треба обов’язково кип’ятити; дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
 Також дієвим методом профілактики є проведення вакцинації. Вакцинація проти вірусного гепатиту А не належить до обов’язкових щеплень, але доцільно проводити щеплення групам високого епідемічного ризику, зокрема працівникам водопровідно – каналізаційних підприємств.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук