Головне меню

Подати звернення

На замітку садоводу: готуємо сад до зими

 Плодові дерева взимку потребують захисту від шкідників, вітрів та морозів. Серед основних обов’язкових заходів, необхідних для підготовки деревdefew5454454rfrrrr3e до зими, варто назвати: своєчасне внесення добрив, обрізання та лікування дерев, застосування засобів захисту від морозів та шкідників.
 Слід завважити, що при підготовці плодових дереву до зими існують відмінності не тільки для різних культур чи сортів, але й для дерев різного віку.


 Підживлення дерев перед холодним сезоном – важлива частина підготовки саду до зими. Восени у грунт потрібно внести органічні або фосфорно-калійні добрива. Удобрення фосфором і калієм сприяє зміцненню всіх частин дерева і підвищує його морозостійкість, що особливо важливо для молодих дерев і саджанців поточного року. Для удобрення найбільше підійдуть суперфосфат і сірчанокислий калій, котрі треба вносити в грунт у пристовбурні круги кожного дерева.
 Санітарні заходи підготовки дерев до зими включають в себе прибирання в саду, видалення хворих і сухих гілок, обприскування захисним розчином, побілка дерев. З плодових дерев слід обов’язково зібрати муміфіковані плоди і закопати їх у землі за територією саду. Обприскування дерев розчином мідного купоросу (бордоська рідина) слід проводити у суху погоду після опадання листя . Обприскування дерев залізним купоросом слід проводити не частіше, ніж 1 раз на 3-4 роки.
 Основними видами пошкоджень стовбура і скелетних гілок у зимовий період є підмерзання, сонячні опіки, пошкодження кори гризунами.
Коренева система плодових дерев здатна витримати температуру до – 15-16? С, карликові дерева мають межу – 12-13? С. Природно,що під шаром снігу таких температур практично не буває, але якщо сад переживає морозну зиму без снігу, то можливі серйозні неприємності. Уникнути підмерзання кореневої системи можна за допомогою мульчування грунту, котре можна провести будь-яким сухим сипучим матеріалом. Також мульчування можна провести листям, котре опало з дерев, за умови відсутності у ньому збудників хвороб.
  У зимово-весняний період дерева страждають через добові коливання температури повітря. Для захисту від коливань температури, сонячних опіків та шкідників стовбур і головні гілки плодових дерев слід побілити вапняним розчином. Біла поверхня стовбура відбиває прямі сонячні промені і тому стовбур дерева взимку більш стійкий до коливань температури. Склад розчину для побілки: вода 10л, мідний купорос – 300 г, вапно гашене – 2,5 кг, глина – 1 кг.   При побілці молодих дерев концентрацію вапна слід зменшити вдвічі. Штамб дерева вапняним розчином покривають повністю, а нижні скелетні гілки – на третину їхньої довжини. На молодих деревах і саджанцях першого року розчином покривають тільки штамб.
 Захист саду від гризунів можна забезпечити найпростішим способом – обмоткою штамба дерева мішковиною, толем, руберойдом, спеціальними пластиковими решітками.
 Не варто для цієї мети використовувати поліетиленову плівку, адже під нею може утворюватися конденсат. Для уникнення розповсюдження мишоподібних гризунів, котрі взимку можуть пошкоджувати кореневу систему плодових дерев, слід ретельно прибрати територію саду.
Дотримання рекомендацій дозволить забезпечити хорошу перезимівлю саду і стане запорукою доброго урожаю.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук