Головне меню

Подати звернення

До уваги суб?єктів господарювання: особливості порядку знищення насіння та садивного матеріалу сільгоспкультур

  У будь-якого суб’єкта господарювання може бути у наявності насіння, яке втратило свої сортові та посівні якості, оброблене хімічними засобамиeewww4333dwe захисту рослин і, відповідно, не може бути використано на продовольчі та кормові цілі. Також є випадки, коли садивний матеріал плодово-ягідних культур не відповідає заявленим сортовим чи товарним якостям, і не може бути використаний для закладки багаторічних насаджень.

 Згідно статті 17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» - насіння та садивний матеріал, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, а садивний матеріал, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень, або в інших цілях знищується під наглядом посадової особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва, за рахунок власника.
 Щодо порядку знищення насіння, яке не може бути використане на продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях, то його вимоги поширюються на суб’єктів господарювання, яким надано право розмножувати, заготовляти, реалізовувати та використовувати насіння та/або садивний матеріал. У разі наявності у суб’єкта господарювання насіння та/або садивного матеріалу, яке втратило посівні та/або товарні якості, вилучене з обігу та не може використовуватись за призначенням і це документально оформлено, він у триденний строк направляє заяву до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби з проханням направити посадову особу, яка здійснює державний нагляд (контроль) у сфері насінництва та розсадництва для нагляду за знищенням.
 Насіння чи садивний матеріал підлягають знищенню шляхом спалювання, руйнування, фізико-хімічної, біологічної або іншої обробки під наглядом посадової особи територіального органу Держпродспоживслужби, яка здійснює державний нагляд (контроль) у сфері насінництва та розсадництва.
 Про час та місце знищення інспектор повідомляє місцеву державну адміністрацію або орган місцевого самоврядування, на території яких заплановано здійснення знищення насіння чи садивного матеріалу.
 Інспектору до початку знищення повинні бути надані для вивчення всі документи стосовно матеріалу, який утилізується, повинен бути доступ до даного насіння чи садивного матеріалу для перевірки задукоментованих показників, проведення зважування насіння чи здійснення перерахунку садивного матеріалу для порівняння наданої інформації із відображеною у сертифікатах на насіння чи садивний матеріал. Інспектор має право проводити відеофіксацію знищення та визначати спосіб знищення насіння чи садивного матеріалу. Також інспектором встановлюється можливість самостійного знищення матеріалу власником за місцем його зберігання, або направлення його до спеціалізованого для даних цілей підприємства.
 За фактом знищення насіння та/або садивного матеріалу інспектор територіального органу Держпродспоживслужби складає акт у чотирьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, - по одному для територіального органу Держпродспоживслужби; власника насіння чи садивного матеріалу, що знищено; підприємства, що здійснювало знищення (у разі залучення); державної адміністрації або органу місцевого самоврядування (за необхідності). Документи, на підставі яких складено акт про знищення долучаються до нього в якості невід’ємної частини.
 У разі необхідності кожна зі сторін, відображена в акті про знищення, висловлює окрему думку щодо знищення, яка додається до акта про знищення у якості невід’ємної частини.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук