Головне меню

Подати звернення

Санепідситуація в Івано-Франківській області за 2023 рік

  Впродовж 2023 року в Івано-Франківській області зареєстровано 4 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, від яких постраждали 37 осіб, в тому числі 29 дітей віком до 18 років (проти 2 спалахів з 10 потерпілими, в тому числі 2 дітьми - в 2022 році).

  Спалахи реєструвалися у відпочинкових комплексах Надвірнянського та Верховинського районах. За розподілом закладів, в яких зареєстровані спалахи, це три приватні садиби та готельно-відпочинковий комплекс:
  1 спалах гострого гастроентероколіту з 19 потерпілими, в тому числі 18 дітей, зареєстрований у приватній садибі селища Ворохта;
  1 спалах норовірусної інфекції з 9 потерпілими, в тому числі 7 дітей, зареєстровано в приватній садибі міста Яремче;
  1 спалах гострої кишкової інфекції з 6 потерпілими, в тому числі 1 дитиною, викликаної Citrobacter freudii, зареєстровано в приватній садибі селища Верховина;
  1 спалах харчової токсикоінфекції з 3 потерпілими, в тому числі 3 дітей, викликаної норовірусом, зареєстровано в готельно-відпочинковому комплексі села Яблуниця.
  Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено весь комплекс протиепідемічних заходів в осередках захворювань: 4 санітарно-епідеміологічні обстеження, 3 позапланові заходи державного нагляду (контролю) у сфері безпечності харчових продуктів, накладено 3 штрафи за порушення у сфері санітарного законодавства на суму 1275 грн., 1 штраф за порушення у сфері безпечності харчових продуктів на суму 765 грн., матеріали по розслідуваннях передані до Головного управління Національної поліції.
  Окрім того, в 2023 році в області зареєстровано 3 випадки харчового ботулізму в побуті з п’ятьма потерпілими, які зареєстровані в Калуському, Коломийському та Верховинському районах. Захворювання виникали після вживання м’ясних консервів домашнього виготовлення, які хворі або члени їхніх сімей власноручно виготовляли.
  Мали місце 7 випадків отруєнь дикорослими грибами, від яких потерпіло 9 осіб, в тому числі 4 дитини, проти 5 випадків з 7 потерпілими, в тому числі 5 дітьми, – в 2022 році.
  Випадків масових інфекційних захворювань та отруєнь, пов’язаних з водним фактором передачі, в області не реєструвалось.

Гаряча лінія

Пошук